Китай і Бразилія підтримують конференцію щодо миру в Україні лише за участі РФ - комюніке

Китай і Бразилія підтримують конференцію щодо миру в Україні лише за участі РФ - комюніке

Укрінформ
Китай і Бразилія мають спільну позицію стосовно політичного врегулювання «кризи в Україні» та підтримують проведення мирної конференції, визнаної Україною і Росією, за рівноправної участі всіх сторін та з обговоренням усіх мирних планів.

Про це йдеться в комюніке про переговори в Пекіні топдипломата Китаю Ван Ї з головним радником президента Бразилії з питань міжнародної політики Чельсо Аморімом, повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС КНР.

У документі сформульовані шість пунктів, виконання яких, на думку Пекіна і Бразилії, дозволить вирішити «українську кризу», як у двох столицях називають розв’язану Росією повномасштабну війну проти України. Сама ж Росія в комюніке не згадується жодного разу і не зрозуміло, чи ці заклики взагалі стосуються країни-агресорки, яка вже понад два роки здійснює жорстоке вторгнення в сусідню суверенну державу.

По-перше, Китай і Бразилія закликають «усі сторони» дотримуватися трьох принципів деескалації ситуації, а саме заборони розширювати поле бойових дій, загострювати ситуацію на фронті й уникати провокацій.

Далі наголошують на діалозі й переговорах як єдиному життєздатному шляху вирішення «української кризи», а також необхідності деескалації і всеосяжного припинення вогню.

«Китай і Бразилія підтримують міжнародну мирну конференцію, проведену в належний час, яку визнають як Росія, так і Україна, за рівноправної участі всіх сторін, а також чесного обговорення всіх мирних планів», - ідеться в документі.

Читайте також: Єрмак закликав китайських діячів культури й науки поширювати ідею Саміту миру

Наступний пункт стосується збільшення гуманітарної допомоги «відповідним регіонам», запобігання гуманітарній кризі та уникнення нападів на цивільних осіб або цивільні об’єкти, а також захист цивільних осіб.

Окремий акцент зроблено на неприйнятності використання зброї масового знищення, зокрема ядерної, хімічної та біологічної, а також неприпустимості нападів на атомні електростанції та інші мирні ядерні об’єкти (без уточнення, чи стосуються ці два пункти саме російської війни проти України – ред.).

Остання позиція містить заклик протидіяти «поділу світу на ізольовані політичні чи економічні групи» та докладати зусиль для посилення міжнародного співробітництва в сферах енергетики, валюти, фінансів, торгівлі, продовольчої безпеки та безпеки критичної інфраструктури.

«Обидві сторони (Китай і Бразилія) запрошують членів міжнародного співтовариства підтримати та схвалити вищезазначені спільні домовленості та спільно зіграти конструктивну роль у деескалації ситуації та сприянні мирним переговорам», - ідеться в документі.

Читайте також: Китай назвав заяви Британії про передачу зброї Росії «безвідповідальним наклепом»

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс у середу заявив, що Китай вже надає або готується надати летальну допомогу Росії, яку та використовуватиме у війні проти України.

Фото: www.world-grain.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-