Президентка ЄК закликає посилити підтримку України після атаки Ірану на Ізраїль

Президентка ЄК закликає посилити підтримку України після атаки Ірану на Ізраїль

Укрінформ
Остання атака Ірану на Ізраїль засвідчує формування «ліги автократів», які становлять пряму загрозу міжнародному порядку, тож ЄС має зробити висновки і негайно посилити підтримку України.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на Європейському саміті з безпеки й оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Іранська атака проти Ізраїлю... стала хитким моментом для всього нашого покоління. Водночас ми постали перед терміновим пріоритетом підтримки України, оскільки розв’язана Росією на її території війна стає ще більш кривавою, інтенсивною та виснажливою. Ми маємо працювати з нашими партнерами, щоб забезпечити регіональну стабільність», - наголосила фон дер Ляєн.

За її словами, атака Ірану продемонструвала, що сучасна війна зміщується у бік відкритої конфронтації із масованим застосуванням вогневої потужності, яка раніше не була доступною для ІРІ та для її регіональних сателітів. Водночас сучасні високотехнологічні оборонні системи проявили здатність до перехоплення будь-якого дрона або ракети. Це засвідчує ефективність довгострокових інвестицій у розвиток оборонних спроможностей і технологій.

На переконання фон дер Ляєн, ця атака Ірану не має розглядатися ізольовано. «Вона є ще одним сигналом про наміри нової ліги автократів. Російська жорстока агресивна війна проти України триває вже третій рік, вона стала більш... інтенсивною, ніж будь-коли. Північна Корея постачає в Росію артилерійські снаряди, замовлення за замовленням. Іранські дрони щодня літають над українськими містами. Іран навіть допомагає Росії з технологіями та виробництвами, яких вона потребує, щоб будувати ці дрони на своїй території», - зауважила фон дер Ляєн.

За її словами, очевидним є потрапляння сучасних військових технологій та зброї, які раніше належали виключно державним акторам, до недержавних угруповань, таких як хусити, які отримали здатність для завдання суттєвої шкоди.

Читайте також: Ціна перемоги Росії для ЄС буде набагато вищою за будь-які витрати на допомогу Україні - фон дер Ляєн

«Ця нова ліга автократів скоординовано діє, щоб зруйнувати міжнародний порядок, що оснований на правилах, перекроїти карти на різних континентах та поставити наші демократії на межу руйнування... Саме тому настав час для пробудження Європи у контексті оборони й безпеки. Тому що ставки надто високі. Наша свобода та наша заможність залежать від нашої безпеки, і ми маємо привести наші дії у відповідність із мінливим безпековим середовищем», - наголосила президентка Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив переконання, що після початку російської агресії проти України ЄС увійшов у третій етап свого формування, що полягає у створенні власної системи оборони й безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-