Активна фаза підготовки до міжурядової конференції з ЄС почнеться в другій половині травня - Стефанішина

Активна фаза підготовки до міжурядової конференції з ЄС почнеться в другій половині травня - Стефанішина

Укрінформ
Активна фаза підготовки до затвердження переговорної рамки та міжурядової конференції з Європейським Союзом почнеться в другій половині травня.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Наступне політичне рішення, яке потребуватиме консенсусу, буде в другій половині червня. Це рішення про затвердження переговорних повноважень Європейської комісії - переговорної рамки - та перша міжурядова конференція, яка дає старт процесу на рівні переговорних команд», - сказала вона.

Стефанішина зауважила, що Україна готується до цих рішень і вже приймала передову делегацією від Єврокомісії.

«Зараз намагаємося обійти певні гострі кути і не створити можливість для певної спекуляції на Україні. Це така тактика роботи європейських країн, які хочуть підтягнути, наприклад, інші країни за рахунок України чи отримати свої якісь бенефіти», - додала урядовиця.

Віцепремʼєрка також поінформувала, що більшість серед лідерів ЄС разом із Бельгійським головуванням готується до ухвалення рішення в червні, а активна фаза підготовки почнеться в другій половині травня. Наприкінці квітня Стефанішина відвідає засідання міністрів європейських справ, де будуть ці питання розглядатися.

Читайте також: Переговори про вступ України до ЄС мають розпочатись у червні - Зеленський

За її словами, ухвалення рішення про переговорні рамки та міжурядову конференцію в червні запустить десятки технічних процедур, і в такому випадку на угорське головування припаде тільки кінцевий звіт про розширення в кінці року.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська рада доручила Раді ЄС швидко опрацювати рамки для переговорів з Україною щодо членства, аби розпочати переговорний процес ще до завершення терміну Бельгійського головування в Євросоюзі.

Якщо перша міжурядова конференція між Україною і ЄС відбудеться ще за Бельгійського головування, це означає, що переговори розпочнуться у період до кінця червня, коли завершиться ротаційне головування Бельгії в ЄС. З 1-го липня головування в ЄС переходить до Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-