Король Бельгії привітав єдність країн ЄС у підтримці України

Король Бельгії привітав єдність країн ЄС у підтримці України

Укрінформ
Король Бельгії Філіп висловив підтримку Україні у її боротьбі за спільні європейські цінності та привітав єдність Європейського Союзу у важливих рішеннях з підтримки України.

Про це бельгійський монарх заявив сьогодні у Брюсселі під час виступу перед депутатами під час пленарного засідання Європейського парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Люди часто говорять про розділ всередині Європейського Союзу, але, зокрема, у підтримці України ми продемонстрували, що можемо приймати потужні рішення, якщо ми приймаємо їх разом. Боротьба в Україні є також і нашою боротьбою. Це питання захисту нашої власної безпеки та наших цінностей. Ми також почуваємося під загрозою, і це дійсно так», - сказав Його Величність король Філіп.

Він також привітав зусилля ЄС у підготовці до майбутнього розширення, яке, на думку бельгійського монарха, дозволить Європейському Союзу стати сильнішим.

«Будівництво Європейського Союзу є захоплюючою подорожжю, де треба здійснювати крок за кроком. Невдовзі відбудуться переговори щодо членства з кількома країнами Східного партнерства та Західних Балкан. Розширення Євросоюзу також означає його посилення. 27 країн будуть зобов’язані діяти більш рішуче (з підготовки до розширення – ред.), особливо, якщо йдеться про збільшення кількості країн-членів. Ми маємо обговорити це в рамках Конференції щодо майбутнього Європи, та винести уроки з кризових ситуацій у минулому», - сказав король Бельгії.

Читайте також: Військова допомога Україні від Бельгії сягнула €1 мільярда - ЗМІ

За його словами, особливої важливості наразі набуває вдосконалення євроінституцій, та посилення довіри до них від громадян Європейського Союзу, які потребують більше Європи, а не менше Європи. Зокрема, ЄС має продемонструвати рішучість та здатність до ефективних дій, коли йдеться про такі сфери як охорона здоров’я, міграція, оборона й безпека, як це вже було зроблено європейцями у питаннях захисту довкілля та цифровізації.

«Ми бачимо завдання нашого головування в Раді ЄС через призму надії. В ці часи війни, непевності, суспільної напруги, Європа і весь світ дуже потребують надії. Надія не є мрією, вона основана на фактах. Надія, - це переконання, що ми можемо досягти чогось більшого, чогось більш високого, і що наш внесок призводить до змін», - наголосив король Філіп.

Читайте також: МЗС Бельгії - про фонд НАТО для України: Це інвестиція у власний захист

Як вже повідомлялося, Бельгія є однією з країн ЄС, які активно підтримують Україну у її боротьбі проти російської агресії. З початку російського вторгнення військова допомога Бельгії для України, включаючи поставки пального, військового обладнання і зброї, перевищила 1 мільярд євро. Країна бере участь у так званій «літаковій» коаліції в рамках Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн), та виділила 100 мільйонів євро для технічного обслуговування літаків F-16, які передаватимуться Україні. 

Фото: levif.be

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-