Столтенберг очікує, що до липня країни НАТО погодять створення фонду військової підтримки України

Столтенберг очікує, що до липня країни НАТО погодять створення фонду військової підтримки України

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив упевненість, що союзники по Альянсу погодять довгострокову угоду про фінансування України до липня, коли відбудеться Вашингтонський саміт.

Про це він сказав в інтерв’ю BBC, яке вийде у неділю вранці, передає Укрінформ.

Як зазначає видання, останніми днями Столтенберг намагається переконати інші країни виділити більше коштів на військові зусилля в Україні, створивши п'ятирічний фонд внесків у розмірі 100 млрд євро.

«Він (генсек НАТО - ред.) сказав, що впевнений, що угода буде досягнута до липня, попри те, що деякі країни цього тижня висловили сумніви», - пише BBC.

За словами Столтенберга, довгострокова підтримка України є життєво важливою зараз, а також для відновлення країни після конфлікту.

«Навіть якщо ми віримо і сподіваємося, що війна закінчиться в найближчому майбутньому, ми повинні підтримувати Україну протягом багатьох років, будувати її оборону, щоб стримувати майбутню агресію», - сказав він.

Читайте також: Ініціатива Столтенберга про €100 мільярдів для України заслуговує на увагу - Пісторіус

Столтенберг сказав, що ця підтримка є вкрай важливою для того, щоб відбити російські війська в Україні та змусити Путіна відмовитися від своїх цілей щодо окупації. Водночас він припустив, що зрештою Україні також доведеться піти на поступки, однак лише вона вирішуватиме на які саме.

«Зрештою, саме Україна має вирішувати, на які компроміси вона готова піти, ми повинні дати їм змогу бути в такому становищі, коли вони дійсно досягнуть прийнятного результату за столом переговорів», — сказав він, додавши, що не закликає Україну йти на поступки зараз і що «справжній мир» буде досягнутий, коли «Україна переможе».

Читайте також: Глава МЗС Латвії пояснив, як забезпечити €100 мільярдів для України

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд внесків союзників на суму $100 мільярдів протягом п’яти років для України у межах пакета, який лідери Альянсу мають підписати в липні у Вашингтоні.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-