Україні треба допомогти захиститися від агресії РФ - нідерландський політик

Україні треба допомогти захиститися від агресії РФ - нідерландський політик

Ексклюзив
Укрінформ
Нідерландський політик, член Палати представників Нідерландів (2012–2023 рр.) Шурд Шурдсма наголосив, що Україна заслуговує на матеріальну, фінансову, моральну підтримку – на все, що можна зробити, щоб допомогти захиститися від російської агресії.

Про це він сказав в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

«Україна заслуговує на нашу матеріальну, фінансову, моральну підтримку – на все, що ми можемо зробити, щоб допомогти захистити її від російської агресії. На мою думку, ми давно не бачили такої відвертої агресії, яка нехтує кордонами, нехтує людськими життями, нехтує культурою інших народів. Я не думаю, що для мене чи для будь-якого політика в Нідерландах після цього існує питання – на чиєму ми боці. Ми твердо стояли на боці України», - сказав Шурдсма.

За його словами, Нідерланди мають глибоке почуття поваги, коли йдеться про Україну, через дві події, які мали місце в минулому.

«Першою з них став жахливий референдум, який ви згадали, щодо Угоди про асоціацію з Україною, на якому населення Нідерландів голосувало «ні». Я не думаю, що люди голосували «ні», бо хотіли витіснити Україну з Європи або тому, що не хотіли мати нічого спільного з Україною. Вони проголосували «ні», тому що відбувалася серйозна дезінформаційна кампанія, а у політиків не було бажання відстоювати свою точку зору. Гадаю, ми були єдиною партією. Ми виклалися на повну, ми друкували листівки, їздили по всіх містах із волонтерами, пояснювали людям, чому асоціація – це виграшно і для України, і для Нідерландів. Тож, на мою думку, нам треба було надолужити, коли йдеться про наші зв'язки та українське прагнення до Європи», - наголосив політик.

Другою подією він назвав збиття літака рейсу МН17. «Я пам'ятаю, як у перші дні після катастрофи ваше суспільство об'єдналося, щоб повернути наших близьких, тіла наших рідних, яких збили на тлі воєнних дій, де Україна протистояла Росії. Коли це трапилось, Україна була готова на припинення бойових дій, щоб дати змогу забрати тіла наших найрідніших. Я вважаю це таким жестом доброї волі і честі, що для нідерландського суспільства стало майже кревним обовʼязком віддячити тим самим. Я був там, в Ейндговені, коли привезли тіла, коли нідерландські й австралійські військові з ними прибули. Я назавжди запам'ятаю це», - відзначив Шурдсма.

На його думку, ці дві події свідчать про те, що Нідерланди зробили те, що мали зробити. «Але думаю, і вторгнення Росії виявилося настільки варварським, що в суспільстві не лишилося жодних сумнівів, що потрібно робити», - сказав політик.

Читайте також: Нідерланди планують передати Україні перші F-16 у другій половині 2024 року

Як повідомляв Укрінформ, Нідерланди виділяють понад 100 млн євро на ініціативу Чехії щодо швидкої доставки в Україну артилерійських снарядів.

Президент Чехії Петр Павел на полях Мюнхенської безпекової конференції оголосив, що Прага знайшла близько 800 тис. боєприпасів (500 тис. калібру 155 мм та 300 тис. – 122 мм) у третіх країнах, які члени ЄС могли б закупити для України. Цю ініціативу вже підтримали кільканадцять держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-