Нідерланди планують передати Україні перші F-16 у другій половині 2024 року

Нідерланди планують передати Україні перші F-16 у другій половині 2024 року

Укрінформ
Нідерланди мають намір передати Україні перші винищувачі F-16 у другій половині 2024 року.

Про це міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен сказала в інтерв'ю Reuters, передає Укрінформ.

“Я впевнена, що цього літа ми почнемо постачання F-16... спочатку Данія, ми маємо графік... тож в другій половині року нідерландські F-16 підуть цим же шляхом”, - сказала вона.

Зазначається, що міністр приїхала в Україну, щоб “висловити солідарність та оголосити про новий пакет допомоги”.

Кошти у розмірі 350 млн євро будуть спрямовані на закупівлю озброєння для F-16 та придбання сучасних безпілотних літаків-розвідників.

Нідерланди пообіцяли надати 2 мільярди євро військової допомоги Україні у 2024 році. Значна частина піде на закупівлю боєприпасів і безпілотників, які вкрай необхідні, щоб покласти край втратам на полі бою у боротьбі з російською агресією.

Оллонґрен заявила, що європейське виробництво боєприпасів буде значно збільшено до кінця року, щоб дефіцит артилерійських боєприпасів, з яким зараз стикається Україна, не повторився.

“Ми повинні бути реалістами та розглянути можливість того, що це може бути тривала війна, і краще підготуватися до можливої тривалої війни”, – сказала вона.

За її словами, збройні сили Нідерландів винесли урок з війни в Україні та ролі безпілотників.

“Ця технологія розвивалася швидше, ніж хтось очікував два роки тому, і ми маємо вчитися”, - сказала вона.

Читайте також: Шість винищувачів F-16 можуть доставити в Україну у червні - NYT

Як повідомляв Укрінформ, Нідерланди виділяють понад 150 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для літаків F-16, які будуть направлені в Україну.

Нідерланди разом з Данією та США очолюють коаліцію ВПС у межах "Рамштайну". 18 нідерландських винищувачів були надані для навчань в Румунії. Ще 24 літаки, які залишилися, призначені для постачання в Україну. Частину з них наразі готують, що робиться за погодженням із партнерами по коаліції.

Нідерланди також роблять внесок у розмірі понад 200 мільйонів євро на закупівлю безпілотників. У планах закупити значну кількість безпілотників ISR (Intelligence Surveillance Reconaissance) і передати їх Україні. Це робиться за погодженням з іншими партнерами та українськими Збройними силами.

Фото: Ekathimerini 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-