Шість винищувачів F-16 можуть доставити в Україну у червні - NYT

Шість винищувачів F-16 можуть доставити в Україну у червні - NYT

Укрінформ
До червня в Україну мають надійти шість із 45 обіцяних європейськими країнами винищувачів F-16.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New York Times.

Очікується, що до початку літа дванадцять українських пілотів будуть готові до бойових польотів на винищувачах F-16 після 10 місяців навчання у Данії, Великій Британії та США.

Однак, як пише видання, до моменту прибуття пілотів в Україну буде поставлено лише шість літаків із приблизно 45 обіцяних європейськими союзниками.

«Тим не менш, їхнє довгоочікуване прибуття на поле бою відбудеться невдовзі», – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що бойові літаки, ймовірно, будуть озброєні ракетами малої та середньої дальності та бомбами, що допоможе частково компенсувати дефіцит боєприпасів наземного базування.

Причиною затримки у поставках F-16 стала тривалість навчання українських пілотів, які стикнулися із потребою вивчення англійської мови та західних військових практик для ефективного управління винищувачами. Попри те, що порівняно зі звичайними стандартами навчань на F-16 підготовка українських пілотів відбувається із «блискавичною швидкістю», вона йде повільніше, ніж сподівалися Україна та її союзники.

Також затримка поставок літаків була пов’язана із позицією Вашингтона: в адміністрації президента США Джо Байдена підкреслювали, що винищувачі F-16 навряд чи зможуть стати вирішальним фактором у війні.

Читайте також: Зеленський: Усі українці чекають появи перших винищувачів F-16

Як повідомляв Укрінформ, 22 лютого генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Україна матиме право атакувати військові цілі в Росії за допомогою винищувачів F-16.

Фото: Ezra Acayan/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-