Членство України в ЄС і НАТО: у польському Сеймі закликають більше тиснути на Захід

Членство України в ЄС і НАТО: у польському Сеймі закликають більше тиснути на Захід

Укрінформ
Голова Комітету закордонних справ польського парламенту Павел Коваль закликав посилити тиск на західних лідерів щодо членства України в ЄС і НАТО, і таким чином «виправити багато історичних помилок».

Про це він сказав під час Форуму Калиновського у Вільнюсі в п'ятницю, передає Укрінформ з посиланням на LRT

Однією з таких помилок він назвав ненадання плану членства в НАТО для України та Грузії під час Бухарестського саміту 2008 року.

«Щоразу ми повинні повертатися до Бухарестського саміту 2008 року. Це була дійсно велика помилка Заходу - не надати план членства Грузії та Україні. І щоразу ми будемо шукати відповідь на питання, чи не спровокували ми росіян напасти на Грузію у 2008 році? Це історичне питання», - сказав Коваль.

За його словами, політичне питання полягає в тому, як виправити цю ситуацію. «Звичайно, є один класичний шлях для Заходу, для Північноатлантичного альянсу. Якщо у нас є якісь перешкоди на шляху будь-якої країни до НАТО, ми повинні прискорити її шлях до Європейського Союзу», - вважає політик.

Читайте також: Увесь діалог із НАТО зводиться до прохань «вести себе спокійно» на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

«Наше завдання на даний момент - розпочати переговори з ЄС. Це одна з можливостей виправити багато історичних помилок. Починати переговори саме зараз - це питання, тому що ми маємо головування Бельгії, наступне головування - Угорщина. Я не впевнений, що угорське головування нас підтримає. Ми створюємо ризик, що втратимо один рік. Далі - польське головування, є перший шанс почати, якщо не просто зараз», - сказав він.

Коваль переконаний, що потрібно наполягати на запрошенні України на саміт НАТО. «Це, можливо, хороший спосіб стримати Росію, хороший і важливий знак для українців, і це єдина реальна легітимізація нашої загальної політики», - зазначив він.

Початок переговорів по Україні також був би гарантією для Заходу, що Україна буде модернізуватися протягом наступних років, додав політик.

У своєму вступному слові по відеозв'язку Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підкреслив, що українська армія робить все можливе, щоб витіснити Росію зі своєї території, і зазначив, що чекає важливих рішень від західної спільноти.

«За останні два роки Україна зробила все можливе, щоб ви та інші країни не зазнали жахів війни. І буде продовжувати робити це як член НАТО і Європейського Союзу», - сказав Стефанчук, додавши, що Україна очікує сміливих рішень на майбутніх самітах НАТО і ЄС.

Читайте також: Україна має із ЄС домовленість про початок переговорів про вступ у червні - Стефанішина

«Ми всі хочемо миру, але не будь-якого, а справедливого і тривалого. (...) Наш спільний ворог в Україні має бути переможений на полі бою раз і назавжди», - наголосив він.

Перший Форум Калиновського відбувся у Вільнюсі в серпні 2020 року після президентських виборів у Білорусі. Цей форум слугує платформою для висловлення думок дисидентів, формулювання спільних стратегій проти авторитарних режимів у регіоні та відновлення демократії в державах.

Як повідомляв Укрінформ, голова відділу політичного планування Офісу генерального секретаря НАТО Бенедетта Берті прогнозує, що на Вашингтонському саміті НАТО підтвердить сигнал про майбутнє членство України в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-