Європейська рада підтвердила широку підтримку України у боротьбі проти агресії РФ

Європейська рада підтвердила широку підтримку України у боротьбі проти агресії РФ

Укрінформ
Лідери держав та урядів ЄС, які розпочали сьогодні дводенне засідання Європейської ради у Брюсселі, за підсумками першого дня роботи прийняли резолюцію, що підтверджує непохитну економічну, військову та дипломатичну підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, частина підсумкової резолюції саміту, що стосується допомоги Україні, була оприлюднена на сторінці речниці президента Євроради Екатерини Касінге (Ecaterina Casinge) в мережі Х.

«Після двох років агресивної війни, яку Росії розпочала проти України, і за десять років після незаконної анексії Росією Криму й Севастополя, здійснені показово в порушення зобов’язань відповідно до Хартії ООН та міжнародного права, Європейська рада є навіть більш твердою у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Росія не має перемогти», - йдеться у документі.

«Враховуючи невідкладність ситуації, Європейський Союз рішуче налаштований продовжувати надавати Україні та її народу всю необхідну політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну допомогу, так довго як це буде необхідним», - наголосили європейські лідери.

Читайте також: Європа має бути щитом для України - Мецола за підсумками зустрічі у Брюсселі

Як зазначається у підсумковій резолюції, в реалізації невід’ємного права України на самооборону, Україна терміново потребує протиповітряних систем, боєприпасів та ракет. В цей критичний момент Європейський Союз та його країни-члени прискорять та зроблять більш інтенсивною доставку всієї необхідної військової допомоги.

Європейська рада привітала всі нещодавні ініціативи у цьому сенсі, включаючи ту, що була започаткована Чехією для термінового замовлення боєприпасів для України. Це відкриє можливість для швидкого виконання зобов’язання ЄС поставити в Україну один мільйон одиниць артилерійських боєприпасів.

«Європейська Рада вітає двосторонні угоди щодо безпекових зобов’язань з кількома країнами-членами та партнерами. Рада оглянула прогрес у реалізації внеску ЄС у безпекові зобов’язання для України, що допоможуть Україні захистити себе, протистояти зусиллям з дестабілізації, та стримувати акти агресії у майбутньому», - наголошується в документі.

Читайте також: Зеленський виступив на засіданні Європейської ради

При цьому Європейська рада привітала ухвалення рішення Ради ЄС щодо створення Фонду допомоги Україні, який забезпечить продовження військової підтримки для України в рамках Європейського фонду миру.

Європейська рада закликала Раду ЄС продовжити роботу над 8-м пакетом допомоги для України (у 500 мільйонів євро – ред.) в рамках Європейського фонду миру. Європейська рада також привітала збільшення спроможностей Допоміжної військової місії ЄС в Україні (EUMAM).

Європейська рада також оглянула прогрес у розробці подальших конкретних кроків для спрямування надзвичайних надходжень, що виходять від російських заблокованих фінансових ресурсів на користь України, включаючи можливість фінансування військової допомоги. Європейська рада запросила Раду ЄС продовжити роботу над нещодавніми пропозиціями Високого представника ЄС та Європейської комісії у цьому зв’язку.

При цьому, як йдеться у документі, військова допомога та зобов’язання ЄС у сфері безпеки будуть надаватися Україні за повної поваги до політики певних країн-членів у сфері безпеки й оборони, та враховуватимуть інтереси всіх країн-членів в безпеці й обороні.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочався дводенний саміт ЄС. Серед пріоритетних питань лідери ЄС розглядають нарощування військової допомоги для України та негайні заходи зі зміцнення європейської оборони й безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-