Україна довела здатність гарантувати безпеку для ЄС і НАТО - Стефанішина

Україна довела здатність гарантувати безпеку для ЄС і НАТО - Стефанішина

Укрінформ
Україна багато разів довела свою стійкість в умовах боротьби проти російської агресії і не лише очікує гарантій безпеки від західних союзників, а й сама надає такі гарантії для країн ЄС і НАТО.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час експертного круглого столу у Брюсселі під егідою Інституту з глобальних змін Тоні Блера, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Саме завдяки Україні війна не прийшла на кордони НАТО. Зараз усі геополітичні події зосереджені навколо українських міст, таких як Авдіївка.., стійкість яких дає час Європейському Союзу вибудувати свою стратегію та бути готовим і здатним забезпечити свою оборону. І це не просто заяви, це - реальність. Тому треба розуміти, що будь-яке скорочення поставок боєприпасів в Україну або зволікання з рішеннями у форматі Рамштайну - все це на кілометр або на десятки кілометрів наближає війну до кордонів ЄС і НАТО», - заявила представниця українського уряду.

Вона зауважила, що відхід із Авдіївки, здійснений для того, щоб зберегти життя українських військовослужбовців, відбувся саме тому, що Україна не отримала вже погоджену кількість військової допомоги від Заходу. Як наслідок – війна стала ближчою до західних кордонів.

«Це відбувається зараз, коли триває обговорення щодо майбутнього європейської оборони, щодо здатності ЄС приймати власні рішення. В цих умовах Україна вже надає гарантії безпеки. Україна вже мільйони разів доводила здатність захистити себе і Європу, навіть без присутності військ НАТО або Заходу, навіть без необхідної кількості боєприпасів», - заявила Стефанішина.

Урядовець нагадала, що Україна, не маючи значних військово-морських спроможностей, знищила значну частину російського Чорноморського флоту, знову відкрила та змогла захистити Чорноморський транспортний коридор без участі Туреччини або ООН.

Читайте також: Стефанішина підтвердила, що Україна за два роки виконає «домашню роботу» щодо вступу до ЄС

«Тож якби ми мали ті спроможності, які нам необхідні, могли б забезпечити більшу безпеку для європейських кордонів та кордонів НАТО. Україна може гарантувати таку безпеку, але для досягнення цієї мети необхідні боєприпаси», - наголосила Стефанішина.

Як зазначила віцепрем'єр-міністр, єдність та сила Європейського Союзу є джерелом стійкості  сили для самої України.

«Кілька років тому було не можливим уявити, що ЄС буде говорити про необхідність розширення, про замовлення боєприпасів або про нову політику у сфері оборонної промисловості. Тож Україна, так би мовити, є рушійною силою цієї європейської свідомості. Я можу передати вам, що відчувають наші захисники на лінії фронту. Вони надзвичайно горді, що ЄС нарощує взаємодію з Україною. Йдеться не лише про підтримку через Європейський фонд миру або інші фонди. Важливо, що Європа говорить одним голосом, що вона спроможна постояти за себе. Це робить й нас більш спроможними. І це також складова гарантій безпеки», - наголосила українська урядовець.

Стефанішина заявила, що Україна вже зараз робить свій внесок у розвиток оперативних планів НАТО та, наприклад, проєктів військової мобільності. Крім того, Україна має унікальний бойовий досвід, який не можна порівнювати із досвідом жодної з країн-союзниць.

«Україна вже зараз говорить мовою НАТО. Кожна країна-член Альянсу має свої спроможності, але їх важко порівнювати зі спроможностями України, наприклад, з використання дронів. Український досвід війни немає з чим порівнювати, і жодні стандарти НАТО не можуть його відобразити», - сказала представниця українського уряду.

Стефанішина нагадала, що Україна зробила свій остаточний вибір на користь демократичного європейського розвитку і зараз на полі бою захищає свої цінності. За словами віцепрем’єр-міністра, рушійною силою цього вибору та основою стійкості України є те, що це рішення приймали навіть не українські політики, а народ України

«Україна сама по собі - молода демократична держава, яка захищає свої цінності. Її рухають вперед не політики. Її рухає вперед народ, який воює за власний європейський вибір. Це велика перевага. Немає жодного шляху назад, і лідери мають відповідати цьому запиту на демократію», - додала вона.

Як повідомлялося, на виконання домовленостей вільнюського саміту НАТО Україна укладає двосторонні безпекові угоди із країнами-членами Альянсу. Вже укладено такі угоди із Великою Британією, Францією, Німеччиною, Данією, Канадою, Італією та Нідерландами.

Черговий саміт ЄС, який відбудеться у Брюсселі 21-22 березня в Брюсселі, першим питанням порядку денного розгляне нарощування військової допомоги для України та заходи із зміцнення європейської оборони й безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-