Допомога на €5 мільярдів має на меті підтримку України, а не промисловості ЄС - Боррель

Допомога на €5 мільярдів має на меті підтримку України, а не промисловості ЄС - Боррель

Укрінформ
Фонд військової допомоги обсягом €5 млрд має на меті підтримку Україні, а не європейської оборонної промисловості, тож країни Євросоюзу можуть використовувати його як для замовлення боєприпасів, так і для компенсації їх закупівлі за межами ЄС.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи доступні виділені гроші не лише для сприяння виробництву військового обладнання в країнах ЄС, але й для розвитку оборонної промисловості України, щоб виготовляти цю зброю й боєприпаси в тому місці, для якого вони призначені.

«Фонд допомоги Україні призначений для того, щоб допомогти саме Україні, а не для того, щоб розвинути європейську оборонну промисловість. Я дуже чітко зазначив сьогодні, що будь-яка країна-член, яка хоче закуповувати боєприпаси за межами Європейського Союзу, має пропозицію або знає, де його закупляти, - вони можуть це робити, і отримати правомірне відшкодування з Європейського фонду миру», - сказав Боррель.

Він зауважив, що країни-члени, які бажають доставити в Україну зброю і боєприпаси, можуть діставати їх звідки завгодно, - з власних запасів, від європейської оборонної промисловості, від будь-якого постачальника у світі. Наприклад, ініціатива Чеської Республіки з поставки в Україну 800 тисяч боєприпасів є абсолютно правомірною для того, щоб скористатися Українським фондом допомоги для часткової компенсації витрат країн-членів, які беруть участь в цій ініціативі.

Читайте також: Військова допомога на €5 мільярдів: у ЄС розповіли деталі про спецфонд для України

«Якщо країни-члени погодяться на використання прибутків від заморожених російських активів, ці ресурси можуть також частково розміщуватися у Європейському фонді миру, що дозволить збільшити нашу допомогу для України. Ми говорили про це вже протягом кількох місяців. Ці гроші будуть використовуватися також для того, щоб збільшити спроможність сектору оборонної промисловості в Україні. Ми маємо підштовхувати таку промислову спроможність оборонного сектору України вдома, і водночас - продовжувати надавати зброю для України. Саме для цього ми маємо цей інструмент – Європейський фонд миру» - зазначив Високий представник ЄС.

Він нагадав, що такий позабюджетний інструмент як Європейський фонд миру був створений з дуже простої причини. За законодавством ЄС, бюджет Європейського Союзу не може використовуватися для закупівлі зброї. Водночас міжурядовий позабюджетний фонд позбавлений таких правових обмежень.

Читайте також: Перемога України залежить від потужності трансатлантичних зв’язків - Боррель

«Тож можна казати напевно, - Український фонд – він створений для допомоги Україні, і лише для цієї мети», - додав Боррель.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулася зустріч Ради міністрів ЄС із закордонних справ, одним із головних питань якої було продовження військової допомоги для України у  боротьбі проти російської агресії. У цьому обговоренні в режимі телеконференції взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

21-22 березня в Брюсселі відбудеться зустріч лідерів країн ЄС у форматі Європейської ради, яку деякі із брюссельських аналітиків та експертів вже встигли охрестити «військовою радою».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-