Україна веде переговори щодо підписання безпекових угод із десятьма державами - Жовква

Україна веде переговори щодо підписання безпекових угод із десятьма державами - Жовква

Укрінформ
Україна наразі веде переговори із десятьма державами щодо підписання двосторонніх угод про гарантії безпеки.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента України, дипломатичний радник Президента Ігор Жовква в ефірі марафону «Єдині новини», повідомляє Укрінформ.

«На сьогодні делегація веде переговори з десятьма державами. Не будемо анонсувати хід переговорів і де та коли та чи інша угода буде укладена», - сказав Жовква.

Він зазначив, що серед партнерів спостерігається певна конкуренція, хто раніше підпише таку угоду. Жовква також наголосив, що кожна така угода показує Росії, що країни-партнери допомагатимуть Україні і під час війни, і після її завершення.

Дипломат пояснив, що якщо Україна стане членом НАТО під час десятирічного строку дії угод, то передбачена ними безпекова система буде вбудовуватись у систему безпеки альянсу.

Читайте також: Безпекова угода з Японією буде укладена у найближчому майбутньому - ОП

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

8 січня 2024 року Президент Володимир Зеленський затвердив склад делегації для переговорів про гарантії безпеки для України.

На виконання домовленостей вільнюського саміту НАТО Україна укладає двосторонні безпекові угоди із країнами-членами Альянсу. Вже укладено такі угоди із Великою Британією, Францією, Німеччиною, Данією, Канадою, Італією та Нідерландами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-