Кислиця розповів про висновки незалежної комісії з розслідування злочинів Росії

Кислиця розповів про висновки незалежної комісії з розслідування злочинів Росії

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця зачитав журналістам витяги з висновків Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в контексті збройної агресії Російської Федерації проти України, які були оприлюднені у п’ятницю в Женеві.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Зібрані докази підтвердили попередні висновки комісії про те, що російська влада широко і систематично застосовувала тортури», – сказав Кислиця, цитуючи документ.

Розповіді жертв свідчать про безжалісне, жорстоке поводження, що завдавало сильного болю і страждань майже протягом усього часу утримання під вартою, з кричущою зневагою до людської гідності. Умови тримання під вартою були нелюдськими або такими, що принижують гідність, сказав він.

«Жертви повідомляли про глибокі страждання від голоду і вдавалися до вживання черв'яків, мила, паперу, залишків собачого корму, що призводило до різкої втрати маси тіла», – зазначив постпред.

Жертвами зґвалтувань були дівчата та жінки віком від 15 до 83 років. Відповідно до раніше виявлених закономірностей, представники російської влади здійснювали зґвалтування та інше сексуальне насильство під час обшуків у будинках і в місцях позбавлення волі, йдеться у висновках комісії.

Зусилля комісії щодо взаємодії з Російською Федерацією залишаються безуспішними. Комісія надіслала 23 письмові запити про зустрічі, доступ та інформацію, не отримавши жодної відповіді.

«Тому ми не збираємося слухати лекції від російських представників, які мали достатньо можливостей надати комісії доступ та інформацію, і закликаємо Росію почати виконувати рішення головних органів ООН, у тому числі Генеральної Асамблеї й Ради з прав людини, а також Міжнародного суду ООН», – додав Кислиця.

Читайте також: Дробович: Росіяни здійснюють щодо українців асимілятивний геноцид

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення спроб Росії організувати незаконні «вибори президента РФ» на тимчасово окупованих територіях України.

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні виявила нові докази воєнних злочинів російської армії. Про це у п’ятницю розповів голова комісії Ерік Мозе, який представив її звіт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-