Макрон формує нову вісь протидії російській агресії у Європі - експерт

Макрон формує нову вісь протидії російській агресії у Європі - експерт

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон формує нову вісь протидії російській агресії в Європі за лінією Париж-Прага-Київ.

Таку думку висловив у програмі «Лідія Таран запитує» на Ukrinform TV президент центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

"Ми звикли говорити, що є певна лінія стратегічної кооперації Лондон-Варшава-Київ. Але тепер виникли певні проблеми з Варшавою, тому на наших очах з 'являється нова лінія кооперації, яка може бути стратегічною і для України, і для Європи - це Париж-Прага-Київ. Ми бачимо взаємодію з Чеською Республікою, власне, її політика також є дуже потужним фактором підтримки України», - зазначив Гончар.

Тож невипадково, на його думку, Макрон значно пожвавив останнім часом переговори з чеським лідером Петром Павелом.

Експерт вважає, що заяви французького лідера про можливе введення сухопутних військ та підтримку України без меж є добре продуманими.

«Я вбачаю в цьому зовсім не експромт, а результат достатньо ретельного аналізу всіх подій, які відбувались у Європі і не тільки за останні роки. По суті, Макрон своїми заявами змушує визнати та усвідомити одну важливу і для нас в Україні, і в Європі річ - це не просто війна в Україні, це насправді війна в Європі», - сказав Гончар.

За його словами, своєрідним рубіконом та стимулом для зовнішньої політики Франції стали події 2023 року, «коли практично Росія остаточно викинула Францію з Африки». «Якщо ми згадаємо низку переворотів, які відбулися в країнах Західної Африки, країнах Сахелю, упродовж кількох років, ми бачимо, що Франція втратила свої позиції», - сказав Гончар.

На його переконання, єдності Європи у підтримці України французька «окрема» позиція ніяк не загрожує, а навпаки, змушує пробивати червоні лінії.

«Єдність Європи в нічогонеробленні нам нічого не дає. Нам потрібна єдність тієї Європи, яка готова діяти. І тому тут, ось у цьому такому болотці європейському, – і це при всій допомозі, яку надає ЄС, - ми бачимо, що вони для себе самі накреслили червоні лінії, за які не виходять. Але нас, Україну, а тепер вже і Францію, ці обмеження не влаштовують», - заявив Гончар.

Читайте також: Сікорський: Присутність сил НАТО в Україні не є чимось немислимим

Як передавав Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон на зустрічі з лідерами політичних партій заявив, що не існує жодних обмежень і червоних ліній у підтримці Францією України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-