Шлях до НАТО не буде таким, як в інших країн - голова комітету ВР з нацбезпеки

Шлях до НАТО не буде таким, як в інших країн - голова комітету ВР з нацбезпеки

Укрінформ
У нинішніх реаліях шлях України до НАТО не буде таким, як в інших країн із постсоціалістичного простору.

Як передає Укрінформ, про це голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич заявив в інтерв'ю АрміяInform.

За його словами, профільний комітет у тій частині, що належить до його предметів відання та профілю, вживає всіх заходів для вступу України до Альянсу, і насамперед це опрацювання відповідних законів.

Окрім цього, сказав Завітневич, на рівні міжпарламентської взаємодії постійно порушується питання членства України в НАТО, наводяться аргументи на користь того, що це найбільш ефективна безпекова гарантія як Україні та основа майбутньої архітектури безпеки в Європі та світі.

При цьому особливий наголос, за його словами, робиться на тому, що вступ України до Альянсу - це також якісне посилення НАТО, адже Збройні сили України мають унікальний досвід протистояння РФ, використання західної зброї, на основі якого вже переосмислюється низка стандартів НАТО в галузі збройної боротьби. Крім того, українці продемонстрували світу стандарти національного спротиву.

Читайте також: Рада Україна-НАТО: Росія має негайно припинити війну

Щодо сподівань на запрошення України до НАТО на ювілейному саміті влітку у Вашингтоні, зазначив Завітневич, "все, що ми сьогодні маємо в галузі безпекової допомоги, і той рівень партнерства між Україною та НАТО також здавалися зовсім недавно нездійсненою мрією. У моєму розумінні кожен саміт містить потенційні можливості отримати таке запрошення".

Навіть коли цього не відбувається, зауважив він, рівень взаємодії НАТО й України ще більше поглиблюється, тобто Україна фактично отримує певні аспекти взаємодії, які доступні виключно членам Альянсу.

"Для прикладу, - нагадав голова комітету, - за результатами минулорічного саміту у Вільнюсі, країни НАТО прийняли пакет із трьох частин, щоб наблизити Україну до Альянсу, зокрема відмовилися від Плану дій щодо членства (ПДЧ)".

Створення Ради Україна-НАТО дало можливість Україні ухвалювати рішення на рівні союзників по Альянсу в цій Раді. "Як один із результатів її роботи - 15 лютого після засідання Ради Україна-НАТО ухвалено рішення, що група країн-членів НАТО, що обʼєдналася в "коаліцію дронів", поставить Україні мільйон безпілотників, а в Польщі буде створений новий Спільний навчальний та аналітичний центр НАТО, де будуть готувати і українські, і натовські війська", - підкреслив Завітневич.

На його переконання, "ці приклади показують, що в нинішніх реаліях шлях України в НАТО не буде таким, як в інших членів з постсоціалістичного простору".

Читайте також: У штаб-квартирі НАТО 23 лютого відбулася церемонія з нагоди других роковин війни в Україні

Як сказав Завітневич, Україна послідовна у своїх намірах, "і навіть якщо це буде рух малими кроками, ми не звернемо з цього шляху. Знайти консенсус 30 країн-членів Альянсу на запрошення України до Альянсу не просто, але все змінюється, хай не так швидко, як нам хотілося б, але все одно змінюється на користь України".

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна приєднається до НАТО - це питання не "якщо", а "коли".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-