Без поразки Росії у війні стримати Китай в його геополітичних амбіціях буде складно - Гопко

Без поразки Росії у війні стримати Китай в його геополітичних амбіціях буде складно - Гопко

Ексклюзив
Укрінформ
Поразка Російської Федерації у війні - сигнал Китаю, що жодна інша держава не зможе собі дозволити поводитись так, як Росія.

Про це заявила керівниця громадської організації «Мережа національних інтересів «АНТС», голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради VIII скликання Ганна Гопко в інтерв’ю Укрінформу.

«Для Німеччини було важливим запрошення представника Китаю на Мюнхенську конференцію, адже зараз розробляється велика стратегія їхньої співпраці», - зазначила Гопко.

Проте політикиня зазначила, що щодо КНР немає достатньо вичерпної відповіді, тому що, з одного боку, Німеччина вбачає загрозу в Китаї, бо зробили висновки з ситуації, коли німецька економіка залежала від дешевих енергоносіїв з Росії, а з іншого боку дуже багато німецьких підприємств, зокрема топ-підприємств, розташовуються в Китаї.

За її словами, Європа також розуміє, що Китай, надаючи Росії все наявне озброєння, може зіграти негативну роль у питанні світової безпеки. Саме тому є різні інструменти стримування Китаю, зважаючи на залежність китайської економіки, особливо від ЄС.

Своєю чергою Україні потрібно балансувати - працювати в тому напрямі, щоб Китай, на відміну від Північної Кореї, не надавав агресору боєприпаси.

«Увесь цивілізований світ розуміє, що без поразки Росії у цій війні стримати Китай в його геополітичних амбіціях буде складно. Тому поразка РФ вигідна як сигнал Китаю, що жодна інша держава не зможе собі дозволити поводитися так, як Росія», - наголосила Гопко.

Читайте також: Глава МЗС Китаю - про «українську кризу»: Історія розсудить, хто мав рацію

Водночас народна депутатка восьмого скликання поінформувала, що на Мюнхенській конференції міністр закордонних справ Дмитро Кулеба мав зустріч із китайським колегою і доклав максимум зусиль, щоб перетягнути Китай під Формулу миру Президента Володимира Зеленського і «таким чином показати Глобальному Півдню, що український мирний план підтримують багато країн світу, серед яких і Китай».

«Знаємо, що КНР має свою безпекову ініціативу, хоче проведення перемовин із правом сидіти посеред стола, аргументуючи це тим, що вони не займали ні російську, ні українську сторону. Хоча це абсолютно не відповідає дійсності, тому що в цій війні Росії проти України Китай наразі на боці агресора», - підсумувала політикиня.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою на полях Мюнхенської безпекової конференції запевнив, що Китай не продає Росії летальну зброю для війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-