Пашинян заявив, що Вірменія не союзник РФ у війні проти України

Пашинян заявив, що Вірменія не союзник РФ у війні проти України

Укрінформ
Прем’єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що Вірменія не виступає союзником Росії у війні проти України.

Про це він сказав в інтерв’ю The Telegraph, передає Укрінформ.

«Коли тільки почалася війна в Україні, я дав інтерв'ю CNN і сказав, що ми не союзники Росії в питанні України. І це - реальність. Але я також хочу сказати, що наша безпекова співпраця із США, Францією чи іншими нашими партнерами не спрямована проти іншого нашого безпекового партнера. Інша справа, що у самих наших партнерів є побоювання з приводу того, як співпраця з ними може вплинути на їхні системи безпеки. Ми намагаємося вирішувати це питання з нашими партнерами в рамках спільного порядку денного, будучи максимально прозорими», - сказав він.

За словами Пашиняна, членство в НАТО, очевидна червона лінія для Росії, «не є питання, яке ми обговорювали чи обговорюємо».

Він також припустив, що Вірменія може переосмислити своє членство в ОДКБ. «У Вірменії ведуться певні дискусії щодо того, чи відповідає стратегія, заснована на альянсі, довгостроковим інтересам країни», - сказав вірменський прем’єр.

Особливі суперечки, як зазначається, викликає ратифікація парламентом Вірменії Римського статуту Міжнародного кримінального суду, який набув чинності 1 лютого. Росія назвала цей крок «недружнім».

Пашинян не дав прямої відповіді на запитання журналіста про те, чи можуть заарештувати президента Росії Путіна, якщо він прибуде до Єревана. Рішення про приєднання до Римського статуту «служить підвищенню рівня безпеки Вірменії. Щодо юридичних тонкощів. Я не можу на цей час провести юридичний аналіз, тому що це робота юристів», – сказав Пашинян.

«Я відкрию такий секрет: після 2018 року у Вірменії почалося багато масштабних демократичних реформ, і я не ухвалюю рішення про те, кого слід заарештовувати, а кого ні. І, як я вже сказав, Вірменія як відповідальна держава повинна залишатися прихильною до всіх своїх міжнародних зобов'язань, включаючи зобов'язання, які вона має у відносинах з Російською Федерацією, та зобов'язання, які країна має у міжнародних відносинах», - зазначив він.

Читайте також: Прем'єр Вірменії відмовився від участі в саміті ОДКБ у Мінську

Як повідомляв Укрінформ, Вірменія підписала Римський статут 17 липня 1998 року, але не ратифікувала його, оскільки Конституційний суд у 2004 році визнав зобов'язання договору такими, що суперечать низці положень Основного закону, що діяв на той момент.

Наприкінці 2022 року уряд Вірменії звернувся до КС щодо перевірки конституційності Римського статуту.

24 березня 2023 року Конституційний суд визнав зобов'язання Вірменії щодо Римського статуту МКС такими, що відповідають Основному закону.

3 жовтня Римський статут було ратифіковано Національними зборами (парламентом) Вірменії.14 жовтня президент Вірменії Ваагн Хачатурян офіційно затвердив ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Читайте також: Вірменія більше не може покладатися на Росію у військових потребах - Пашинян

Римський статут Міжнародного кримінального суду – міжнародний договір, який заснував МКС, ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і набрав чинності з 1 липня 2002 року.

Після ратифікації Римського статуту держава стає учасницею Міжнародного кримінального суду, а злочини її громадян або вчинені на її території – підсудними суду в Гаазі.

Фото: armenpress.am

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-