Шуляк каже, що Рада незабаром ухвалить низку законопроєктів про розвиток самоврядування

Шуляк каже, що Рада незабаром ухвалить низку законопроєктів про розвиток самоврядування

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк сподівається, що парламент незабаром ухвалить законопроєкти про розвиток місцевого самоврядування.

Про це вона розповіла на форумі «Децентралізація 2024. Законодавчий порядок денний», повідомляє Укрінформ.

«Найближчим часом парламент працюватиме над кількома важливими законопроєктами, спрямованими на розвиток місцевого самоврядування і відновлення держави», - сказала Шуляк.

За її словами, вже кілька тижнів у порядку денному Ради значиться законопроєкт №6401 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування». «Не дуже просто він іде, бо є блокування певних фракцій і груп. Але я думаю, що на найближчому засіданні ми його розглянемо», - зазначила народна депутатка.

Читайте також: Які проблеми мають органи місцевого самоврядування у здійсненні повноважень

Другим важливим документом, який розглядатиметься на цьому тижні на засіданні Комітету, а згодом буде винесено на голосування, - це законопроєкт № 7283 «Про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування». «Він надає цілу низку різних інструментів народовладдя на рівні місцевого самоврядування. І ми б дуже хотіли, щоб цей законопроєкт найближчим часом потрапив до порядку денного парламенту», - сказала Шуляк.

Вона також висловила сподівання, що Рада цього року ухвалить законопроєкт № 4298 («Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні»).

Народна депутатка також зауважила, що на розгляді Комітету ще перебуває низка законодавчих ініціатив, але одне з найболючіших і найскладніших питань - адміністрування місцевих податків і зборів. 

Окремо Шуляк зупинилася на питаннях відновлення України і тієї законодавчої бази, яка для цього необхідна. 

За її словами, однією з найголовніших змін у сфері відновлення на законодавчому рівні, над якою працюють зараз і Комітет, і Мінвідновлення, і експертне середовище, є законодавча рамка ефективного відновлення. Так, зауважила вона, законопроєкт “Про основні засади відновлення” передбачає запровадження у відновленні принципів зеленої, інклюзивної та цифрової економіки.

Читайте також: Експерт розповів про проблеми функціонування районів України

«Ми працюємо над новою законодавчою рамкою, яка стосується основних засад відновлення. Цей законопроєкт прописаний у плані Ukraine Faсility. На першому місці у цій законодавчій рамці будуть прописані усі головні принципи, зокрема, такі, як принцип сталого розвитку, принцип, пов’язаний з тим, щоб закріпити регулювання на законодавчому рівні цифрової системи DREAM, до якої вже долучилось 600 громад. Також у цьому законопроєкті вирішимо нарешті питання з архітектурою планувальних документів, і хочемо торкнутися питання, чи повинен мати бізнес на деокупованих територіях і на територіях, які найбільше постраждали, преференції і які саме», - зазначила депутатка. 

Як повідомляв Укрінформ, в Україні дві третини органів місцевого самоврядування стикаються з проблемою фінансової спроможності, 54% - з проблемою неналежного виконання функцій щодо адміністрування місцевих податків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-