Експерт розповів про проблеми функціонування районів України

Експерт розповів про проблеми функціонування районів України

Укрінформ
Райони потрібні для розміщення територіальних органів, центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, але впорядкування всіх органів відповідно до нового районного поділу ще не завершене.

Про це в Укрінформі під час круглого столу на тему: «Діалоги про перспективи діяльності районних рад» розповів голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Реформа районів правильна. Те, що вона відбулася, це досягнення нашої країни, але є й проблеми. Райони потрібні для розміщення територіальних органів, центральних органів виконавчої влади та інших державних органів. Чи ми завершили впорядкування всіх органів відповідно до нового районного поділу? Як на мене, ще не завершили. Багато тут дійсно зроблено. Окремі органи зробили, але ще далеко не все”, - сказав Коліушко.

Він зазначив, що також райони потрібні для розміщення органу виконавчої влади загальної компетенції, тобто місцевих державних адміністрацій, які мають здійснювати нагляд і представництво державної влади. За його словами, ми досі не маємо закону про місцеві державні адміністрації в новій редакції відповідно до тих завдань і цілей, які ставилися реформою.

Читайте також: Культура доброчесності має стати невід'ємною частиною місцевого самоврядування - U-LEAD

Крім того, Коліушко зауважив, що так і немає відповіді на концепцію - чим має займатися районна рада, якщо вона існує.

“Є багато різних варіантів, але дискусії і ухвалення рішень, відповідно, внесення змін в законодавство поки не відбулося. Тому природно, що райради виглядають певною аномалією в наших сьогоднішніх реаліях розподілу повноважень, руху фінансів тощо”, - підкреслив голова правління Центру політико-правових реформ.

На його переконання, при самому реформуванні районів допущено багато помилок.

Читайте також: У Криму після деокупації можуть створити 10 військових адміністрацій - Ташева

“Наприклад, створили Верховинський район на 30 тисяч населення. У багатьох випадках гіпертрофовано роздули райони довкола обласних центрів, і тепер це породжує проблеми керованості тієї території. Ми не всюди раціонально встановили межі районів”, - підсумував Коліушко.

Як повідомлялося, 17 липня 2020 року Верховна Рада України ухвалила постанову № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів». Згідно з документом, тепер в Україні 136 районів. Старі 490 районів парламент ліквідував.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-