Які проблеми мають органи місцевого самоврядування у здійсненні повноважень

Які проблеми мають органи місцевого самоврядування у здійсненні повноважень

Опитування
Укрінформ
З проблемою недостатньої спроможності здійснювати власні та делеговані повноваження стикаються більше половини органів місцевого самоврядування.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення громадської організації «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», які були презентовані в Укрінформі.

Згідно з опитуванням, 55% органів місцевого самоврядування стикаються з такою проблемою як недостатня спроможність здійснювати власні та делеговані повноваження. 34% заявили, що не стикалися з такою проблемою, або вважають, що такої проблеми взагалі немає.

Як розповів виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький, насправді це велика проблема, оскільки, якщо більшість людей про це говорить, то це уже «тривожний червоний папірець, на який треба звернути увагу».

Інші проблеми, які виникають у здійсненні повноважень органів місцевого самоврядування, як показало дослідження, за словами Грушецького, не виглядають так гостро, але їх теж треба враховувати.

Так, 33% опитаних заявили, що стикалися з проблемою нечіткого розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування і місцевими органами виконавчої влади, 27% респондентів не стикалися з цим, 21% вважає, що такої проблеми не існує. Тобто третина опитаних це безпосередньо відчули на собі.

Крім цього, 23% опитаних стикалися з проблемою у розмежуванні повноважень військових адміністрацій з повноваженнями рад і голів.

Найменше – 12% респондентів – стикалися з проблемою нечіткості розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування різних рівнів.

Читайте також: В ОП обговорили реформу децентралізації з членами представництва Євросоюзу в Україні

За словами Грушецького, симптоматичним у цьому опитуванні є те, що 21-22% респондентів взагалі заперечують наявність таких проблем. «Тобто є ті, які стикалися з тими чи іншими проблемами, є певна частка опитаних, які не стикалися, але й не заперечують, що ця проблема є. Вони розуміють, що ми не можемо зараз, поклавши руку на серце, сказати, що все чудово працює, і лише 21-22% умовно усім задоволені. Більшість усе-таки відчуває потребу вирішення цих проблем», - констатував виконавчий директор КМІС.

Керівник компоненту «Розробка політики та впровадження реформи децентралізації» проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Ігор Парасюк на брифінгу зауважив, що це четверта презентація, яку було проведено перед муніципальним форумом. Результати дослідження будуть спрямовані до профільних комітетів Верховної Ради та у центральні органи виконавчої влади для можливого вирішення проблем, які оприлюднюють на місцевому рівні.

«Ми розуміємо, що перед органами місцевого самоврядування постає чимало проблем, і цим дослідженням ми хочемо привернути увагу парламенту до законодавчого їх врегулювання», - сказав він.

Президент ГО «ДЕСПРО» Оксана Гарнець, у свою чергу, зазначила, що цей проєкт є дуже цікавим і значущим, тому що ми можемо показати парламенту на основі опитування, яка динаміка пріоритетів у роботі органів місцевого самоврядування, як вони змінюються, які питання досі не вирішені. І таке свого роду пряме спілкування органів місцевого самоврядування із законодавчим органом і профільним міністерством дає змогу депутатам бачити, які нагальні проблеми існують на місцях і як швидко їх потрібно вирішити.

В опитуванні взяли участь та висловили свою позицію щодо законодавчого порядку денного представники органів місцевого самоврядування територіальних громад усіх областей України. Загалом було опитано 315 представників ОМС в усіх регіонах України (крім АРК і тимчасово окупованих територій).

Результати дослідження будуть спрямовані до профільних комітетів Верховної Ради та в центральні органи виконавчої влади.

Фото: Павто Багмут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-