Законопроєкт про лобіювання в нинішньому вигляді загрожує демократії в Україні - правозахисники

Законопроєкт про лобіювання в нинішньому вигляді загрожує демократії в Україні - правозахисники

Укрінформ
Українські правозахисники заявляють, що ухвалений ВР у першому читанні урядовий законопроєкт «Про доброчесне лобіювання» № 10337 в нинішньому вигляді загрожує свободі й демократії в Україні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звернені правозахисних організацій, повідомляє Центр прав людини ZMINA.

«Єврокомісія визначила ухвалення закону про лобізм однією з передумов для початку перемовин про вступ України до ЄС, однак у внесеному урядом вигляді цей законопроєкт лише віддаляє нас від європейських цінностей і прямо загрожує свободі, демократії та конституційним правам в Україні», - ідеться у зверненні.

Зазначається, що у редакції першого читання цей проєкт не лише не зменшить олігархічні та недоброчесні впливи на ухвалення рішень органами влади, але й «посилить закритість влади, дозволить тиснути на будь-яких «незручних» громадян чи організації громадянського суспільства, які критикуватимуть владу, вимагатимуть реформ або змін у публічній політиці».

«Такі громадяни чи організації будуть зобов’язані реєструватися як «лобісти» під загрозою штрафів, як «іноагенти» в путінській Росії. Тобто буде створена система тиску влади на громадянське суспільство. За участь у круглому столі, скеруванні пропозицій до законодавства, громадську експертизу чи зустріч з посадовцем людей переслідуватимуть як за «незаконне лобіювання», - зауважили правозахисники.

Зазначається, що ключові пропозиції представників громадських організацій, які входили до складу робочої групи з підготовки законопроєкту до другого читання, створеної парламентським Комітетом з питань правової політики, проігноровані.

Читайте також: ВР врахує пропозиції партнерів до другого читання законопроєкту про лобізм - Стефанчук

«Доопрацьована редакція проєкту закону й надалі дозволяє переслідувати громадян чи громадські організації за критику чи пропозиції до законодавства під приводом відстоювання ними своїх «комерційних інтересів». Останні сформульовано нечітко – будь-яка пожертва на підтримку організації для адвокатування антикорупційних, політичних чи інших реформ може вважатися її “комерційним інтересом», - зазначили правозахисники.

За їх словами, існує ризик, що комітет і загалом парламент можуть ухвалити в цілому законопроєкт №10337 у редакції, яка дозволить владі вважати будь-яких активних громадян і громадські об’єднання лобістами, вимагати звітування за кожну зустріч, дзвінок, пресконференцію та інші «лобістські» заходи, штрафувати й публічно дискредитувати в очах суспільства. «Тобто не громадяни контролюватимуть владу, а влада контролюватиме громадян і каратиме за їхню громадську активність», - наголосили у правозахисних організаціях.

Вони підкреслили, що у нинішніх українських реаліях, коли в умовах воєнного стану конституційні права і так обмежено, органи влади працюють непрозоро, а громадські активісти, журналісти, підприємці дедалі частіше стають об’єктом переслідувань та залякування у зв’язку зі своєю професійною діяльністю, такий закон звужуватиме простір для громадянського суспільства.

«Отже, цей проєкт потребує серйозних – а не косметичних – змін, які мають сприйматися не лише Європейським Союзом та українською владою, але й українським суспільством. Без таких системних змін цей проєкт є неприйнятним і лише зашкодить європейському поступу України», - наголосили правозахизники.

Вони подякували десяткам народних депутатів з різних фракцій і груп за підтримку і подання розроблених експертами громадських організацій поправок, які дозволять зняти ключові загрози законопроєкту.

Читайте також: Виконання переговорної рамки стане фінішною прямою на шляху до ЄС - Стефанчук

«У зв’язку з цим закликаємо Комітет з питань правової політики, всіх народних депутатів України під час розгляду проєкту №10337 у другому читанні врахувати ці поправки, насамперед: чітко передбачити, що дія закону про лобіювання не поширюється на здійснення та захист громадянами прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, і на діяльність неприбуткових організацій та неприбуткових установ, зокрема громадських об’єднань», - наголосили правозахисники.

Вони закликали залучити до аналізу й підготовки до другого читання законопроєкту представників бізнес-асоціацій, галузевих об’єднань підприємств, а також представників європейських організацій в Україні, експертів ЄС у сфері лобіювання. А також звернулись до інституцій громадянського суспільства і всіх свідомих громадян підтримати цю позицію.

Читайте також: Закон про лобізм обмежить вплив на ухвалення законодавчих актів - депутат

Як повідомляв Укрінформ, 10 січня Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт закону про доброчесне лобіювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-