Закон про лобізм обмежить вплив на ухвалення законодавчих актів - депутат

Закон про лобізм обмежить вплив на ухвалення законодавчих актів - депутат

Укрінформ
Ухвалення Верховною Радою закону про доброчесне лобіювання стане важливим кроком до обмеження впливу на ухвалення нормативно-правових актів.

Таку думку народний депутат, голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов висловив у коментарі, переданому Укрінформу.

«На сьогодні в Україні процедура лобіювання не врегульована на законодавчому рівні», - підкреслив він.

Маслов зауважив, що ухвалення закону про лобізм є рекомендацією Європейської комісії щодо початку переговорного процесу про вступ України до ЄС, а також однією з ключових рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO).

«Наразі ми ухвалили законопроєкт за основу й до другого читання будемо його доопрацьовувати, щоб зробити максимально якісним», - акцентував нардеп.

За його словами, ухвалення закону про доброчесне лобіювання - важливий крок до обмеження впливу на ухвалення нормативно-правових актів, «тепер такий вплив буде відбуватися у цивілізований спосіб».

Маслов пояснив, що лобісти будуть зареєстровані в спеціальному реєстрі прозорості, та повинні будуть звітувати, що саме є предметом їхньої лобістської діяльності, яким чином вони здійснюють таку діяльність, з ким контактують, від кого отримують гроші за здійснення лобістської діяльності.

«Все це буде прозоро й відкрито для суспільства, аби всі бачили, хто що лобіює, просуває, і за чий кошт», - відзначив голова парламентського комітету.

Читайте також: Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про лобізм

Парламентар додав, що документом передбачено виключення щодо питань, які належать до загального суспільного інтересу, а саме такі питання не будуть підпадати під визначення лобіювання.

«Сьогодні у всьому цивілізованому світі існує лобіювання у різних формах, десь більш зарегульоване, десь менш зарегульоване. Ми маємо чималу світову практику щодо регулювання лобізму, зокрема, досвід США, Канади, частково Європейського Союзу.

Для України це новий досвід, ми зараз робимо перші кроки, створюємо умови врегулювання лобізму», - зазначив політик

Маслов наголосив, що наразі законодавці пильно слідкують за будь-якими змінами в правилах країн Європейського союзу, де наразі існує загальна європейська тенденція щодо перегляду правил лобіювання в бік посилення його регулювання, передусім, йдеться про зменшення впливу на ухвалення рішень, в тому числі, зовнішнього впливу.

«І оскільки Україна рухається до вступу в ЄС, ми продовжимо стежити й за змінами, які стосуються врегулювання лобізму, аби рухатися паралельно з ЄС», - резюмував парламентар.

Як повідомляв Укрінфом, Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт закону про доброчесне лобіювання.

Голова НАЗК Олександр Новіков наголосив, що закон «Про доброчесне лобіювання» необхідно ухвалити для того, щоб українці бачили впливи, які вчиняються на депутатів усіх рівнів.

Також він повідомив, що у законопроєкті про доброчесне лобіювання не передбачено жодних заходів відповідальності для громадських організацій.

Новіков також акцентував, що від ухвалення та імплементації закону про доброчесне лобіювання прямо залежить шлях України до Європейського Союзу і НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-