Лідери ЄС на саміті 1 лютого пообіцяють продовжити військову підтримку України - Reuters

Лідери ЄС на саміті 1 лютого пообіцяють продовжити військову підтримку України - Reuters

Укрінформ
Лідери Європейського Союзу на саміті 1 лютого підтвердять свою рішучість продовжувати надавати «своєчасну, передбачувану і стійку військову підтримку» Україні.

Про це повідомляє агентство Reuters, яке ознайомилося з проєктом висновків саміту, передає Укрінформ. 

«Європейська рада також підтверджує нагальну необхідність прискорити доставку боєприпасів і ракет», — йдеться в проєкті тексту.

Водночас зазначається, що проєкт висновків саміту залишає відкритим питання, чи пообіцяють лідери також внести ще 5 мільярдів євро на допомогу Україні до «Європейського фонду миру», який використовується для фінансування поставок зброї Україні.

Агентство пише, що члени ЄС вже кілька місяців сперечаються щодо майбутньої ролі фонду у військовій допомозі Україні, причому Німеччина пропонує зосередитися на двосторонній допомозі від окремих країн ЄС.

Ідея виділення додаткових 5 мільярдів євро включена в проєкт тексту у квадратних дужках, що означає, що це все ще є предметом обговорення, наголошує Reuters.

Читайте також: Єврокомісар Бретон назвав «чутливою інформацією» кількість снарядів, які Україна отримала від ЄС

«Головною темою саміту в четвер у Брюсселі є спроба досягти згоди щодо пакета фінансової допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро на чотири роки, який був заблокований Угорщиною на попередньому саміті в грудні», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого відбудеться спеціальне засідання Європейської ради, під час якого лідери держав та урядів ЄС ухвалюватимуть рішення щодо внесення змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки. Пропозиції Єврокомісії передбачають створення так званого Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, які забезпечать сталу підтримку для України зараз, а також у перспективі, під час повоєнного відновлення країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-