Сійярто - в Ужгороді: Угорщина хоче повернення своїй меншині всіх прав, які вона мала до 2015 року

Сійярто - в Ужгороді: Угорщина хоче повернення своїй меншині всіх прав, які вона мала до 2015 року

Укрінформ
Угорська сторона просить Україну повернути права своїй національній меншині, якими вона користувалася до 2015 року.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на спільному з українським колегою Дмитром Кулебою та керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком брифінгу за підсумками переговорів в Ужгороді, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми прибули сюди аби відновити добросусідські відносини, перед нами довгий шлях, але ми з угорського боку готові виконати цю роботу. На Закарпатті угорці та українці живуть у мирі», – сказав Сійярто.

Він відзначив, що сторони говорили про важкі питання, зауваживши, що в останній час Україна та Угорщина мали недобросусідські відносини.

Читайте також: Дипломати країн ЄС приїхали подивитися, як живуть нацменшини на Закарпатті

«Починаючи з 2017 року, приймали такі закони, які зменшували права угорської нацменшини. В грудні парламент прийняв закон, який це зупинив. Але у нас прохання – може, це і занадто, і ви вважатимете що, я не ввічливий, – але ми просимо повернути угорській меншині усі ті права, які вона мала до 2015 року. Ми нічого більше не просимо», – сказав міністр.

Глава МЗС поінформував, що угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах: зокрема, відновлення статусу національної школи, можливості складати атестат зрілості угорською мовою та користуватися угорською у сфері суспільного життя. За його словами, було доручено комісії домовитися про ці питання якомога швидше і розробити пропозиції для міністерств.

Читайте також: Новий очільник МЗС Польщі поговорив із угорським колегою про Україну

Як повідомляв Укрінформ, 29 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зустрілися в Ужгороді для проведення переговорів. Сторони обговорюють можливість організації зустрічі Президента України і прем'єр-міністра Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-