Україна хотіла б побачити на саміті у лютому консенсус серед усіх 27 країн ЄС - Стефанішина

Україна хотіла б побачити на саміті у лютому консенсус серед усіх 27 країн ЄС - Стефанішина

Укрінформ
Україна сподівається, що всі 27 країн ЄС зможуть досягти консенсусу щодо ухвалення багаторічного бюджету та надання фінансової допомоги Києву на наступні чотири роки.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на зустрічі з журналістами у Брюсселі, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи вдалося під час переговорів погодити варіанти рішень щодо продовження фінансової підтримки для України.

«Буквально кілька хвилин тому ми обговорили це питання з єврокомісаром і колегами з Єврокомісії. Позиція України однозначна в тому, що це рішення має бути ухвалене повним консенсусом серед 27 членів Європейського Союзу. Над цим ведеться робота і з державами-членами, і з гравцями всередині ЄС. Я думаю, сьогоднішні дискусії допомогли, щоб це рішення було ухвалене», - сказала Стефанішина.

Вона нагадала, що тему продовження фінансової допомоги Президент України обговорює безпосередньо з лідерами країн-членів, мав зустріч з цього приводу із президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

За словами урядовця, в Ужгороді зараз готується зустріч міністра закордонних справ України та керівника ОП України з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

«Тобто, є всі умови, щоб це рішення було реалізоване. До цього додається відсутність рішення Сполучених Штатів. Відповідно, лідери ЄС відчувають потрійну відповідальність за те, щоб Україна могла вижити протягом цього року», - наголосила Стефанішина.

За її словами, у разі ухвалення 1 лютого найважливішого фінансового рішення ЄС щодо України Європарламент зможе затвердити його у березні.

Читайте також: ЄС почав скринінг законів України: Стефанішина розповіла деталі про переговори в Єврокомісії

«Лише за такого графіка ми зможемо отримати це фінансування швидко. Для нас це не допомога, це елемент виживання. Так само (в ЄС – ред.) тривають дискусії щодо збільшення допомоги в межах Європейського фонду миру. Ми особливу увагу звертаємо на ці питання, оскільки вони важливі для розбудови більш стійкої системи європейської оборони. Я впевнена, до 28 лютого можна буде сказати, що ці рішення знайдуть підтримку», - сказала урядовець.

Як повідомлялося, Стефанішина перебуває з робочим візитом у Брюсселі, де проводить переговори із посадовцями Європейської комісії та у штаб-квартирі НАТО.

1 лютого відбудеться спеціальне засідання Європейської ради, під час якого лідери держав та урядів ЄС прийматимуть рішення щодо внесення змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки. Пропозиції Єврокомісії передбачають створення так званого Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, які забезпечать сталу підтримку для України зараз, а також у перспективі, під час повоєнного відновлення країни.

Читайте також: Зеленський сподівається, що Єврорада розблокує €50 мільярдів для України на початку лютого

Угорщина наклала вето на окремий пакет економічної підтримки України у розмірі 50 мільярдів євро. Будапешт також блокує виділення останнього, 500-мільйонного траншу з Європейського фонду миру. Міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що його країна може розглянути можливість підтримки виділення коштів після зустрічі з українським колегою, запланованої на понеділок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-