Проблеми на Близькому Сході не завадять потужній допомозі Європи для України - Боррель

Проблеми на Близькому Сході не завадять потужній допомозі Європи для України - Боррель

Укрінформ
Зусилля Європейського Союзу з врегулювання конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС на Близькому Сході не завадять Європі продовжувати потужну допомогу для України, тож немає приводів непокоїтися.

Про це у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна є першим пунктом порядку денного. Той факт, що ми наразі залучені до пошуку рішень на Близькому Сході, не означає, що ми не продовжуємо підтримувати Україну. Перша зустріч буде за (віртуальної – ред.) участі міністра закордонних справ України… Наступна зустріч у форматі Gymnich за участі міністрів оборони (країн ЄС – ред.) буде присвячена обговоренню того, як посилити нашу підтримку. Тож не хвилюйтеся. Україна не має непокоїтися. Європейська допомога буде продовжуватися, вона буде потужною, як завжди», - зазначив Боррель.

Він наголосив, що міністри матимуть зустріч з представниками Ізраїлю та арабських країн, щоб обговорити вирішення конфлікту на Близькому Сході на основі принципу «двох держав».

«Якщо вони (уряд Ізраїлю – ред.) не погоджуються з цим рішенням, ми маємо обговорити, про які «інші рішення» вони розмірковують. Чи дати можливість жити іншим палестинцям? Вбити їх? Але в Газі 70% жінок і дітей. Той шлях, яким вони намагаються знищити ХАМАС, не є відповідним. Вони закарбовують ненависть на покоління. Ми пам’ятаємо про те, чим є ХАМАС, і що він зробив. Безумовно, ми це заперечуємо й засуджуємо. Але мир і стабільність не можуть бути досягнуті виключно військовими засобами і особливо не тим шляхом, яким вони використовуються зараз», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: ЄС планує схвалити новий пакет санкцій проти Росії до 24 лютого

Він зауважив, що Рада міністрів ЄС матиме сьогодні багато важливих гостей, включаючи міністра закордонних справ Ізраїлю, представників дипломатичної ініціативи ісламських та арабських країн – Саудівської Аравії, Єгипту, Йорданії, генерального секретаря Арабської ліги, координатора ООН з гуманітарної допомоги. Після цього, під час окремої сесії, європейські міністри проведуть зустріч з міністром закордонних справ Палестини. Тож, за словами Борреля, сьогодні у Брюсселі зустрінуться представники всіх сторін та країн, які прямо уражені конфліктом у Газі.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка розгляне дві головні теми – продовження надання допомоги для України та пошук рішення для війни в Газі. У першій сесії цієї зустрічі в режимі телеконференції візьме участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-