Голова Служби зовнішньої розвідки сказав, що саме змінила  угода про співробітництво з Британією

Голова Служби зовнішньої розвідки сказав, що саме змінила угода про співробітництво з Британією

Укрінформ
Угода України про співробітництво з Великою Британією у сфері безпеки зруйнувала доктрину обмеженого суверенітету держав, що входили в СРСР, яку Росія реалізовувала понад 30 років.

Про це йдеться у статті голови Служби зовнішньої розвідки України Олександра Литвиненка, яка опублікована на сайті відомства, передає Укрінформ.

«Доктрину обмеженого суверенітету держав, що раніше входили в СРСР і яку Росія реалізовувала понад 30 років, зруйновано. І дуже символічно, що цю угоду підписав саме Лондон, який реалізує свою нову глобальну політику», - наголосив Литвиненко.

За його словами, нині Україна вийшла із зони російського впливу, що є важливим для майбутнього світопорядку.

Очільник СЗРУ зазначив, що угода стала третьою такою угодою між державою, що колись була підпорядкована СССР, окрім держав Балтії, та державою, яка ніколи не була завойована Росією.

За його слова, угода ж між Україною та Великою Британією є першою, що торкається ядра колишньої російської імперії.

Литвиненко зазначив, що угода може слугувати прикладом для документів, які мають бути укладені між Україною і західними державами у розвиток Декларації G7 щодо безпекових гарантій, підписаної на Вільнюському саміті НАТО 2023 року. А на сьогодні переговори про такі угоди Україна веде вже з 11 державами.

«Російська агресія проти України досягла протилежної мети, аніж планувалось у Москві – Україна не лише отримала безпрецедентну допомогу з боку Заходу, але й закріпила її надання на майбутнє», - наголосив голова СЗРУ.

Він додав, що угоди про безпекову взаємодію поступово включають Україну у в західний безпековий простір, не вимагаючи наразі присутності західних військових контингентів.

«Вони призвичаюють світ до участі України в Альянсі. І не тільки Росію, але й Захід. Такі угоди створюють основу для вступу України в НАТО, питання якого було вирішене ще у далекому 2008 році у Бухаресті. А це, як зрозуміло, найкраща гарантія безпеки не тільки для Києва, але й для всієї Східної Європи.

Підписанням безпекової угоди Британія зробила великий крок у стримуванні росіян. Україні потрібно набагато більше, але не все і відразу, велика дорога складається з малих кроків», - вважає голова СЗРУ.

Читайте також: Організатори воєн у світі координують свої дії - голова Служби зовнішньої розвідки

Як повідомляв Укрінформ, 12 січня Президент Зеленський і Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який прибув з візитом до Києва, провели переговори і підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Згідно з угодою, Велика Британія надасть Україні пакет військової допомоги Україні на 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

Крім того, угода з Великою Британією передбачає щорічне надання додаткової допомоги упродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії.

Також у документі наголошується, що учасники угоди продовжать шукати шляхи подальшого зміцнення своїх довгострокових відносин, включно з роботою на шляху до сторічного партнерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-