Організатори воєн у світі координують свої дії - голова Служби зовнішньої розвідки

Організатори воєн у світі координують свої дії - голова Служби зовнішньої розвідки

Укрінформ
У світі розпочалася боротьба за переділ світового порядку, який був встановлений після Другої світової війни.

Про це йдеться у статті голови Служби зовнішньої розвідки України Олександра Литвиненка, опублікованій на сайті відомства, передає Укрінформ.

«Активна силова боротьба за переділ світу розпочалася. І точиться вона далеко не тільки у суто військовий спосіб. Активно і узгоджено застосовуються підривні дії, засоби економічної, кібер- і інформаційної війни», - наголосив Литвиненко.

За його словами, за останні два роки РФ створила неформальну коаліцію із залученням Північної Кореї та Ірану, а також менш активною участю низки держав Глобального Півдня. Вона забезпечує політичну і матеріальну підтримку російської агресії, постачає артилерійські снаряди, дрони, а також інші засоби для російської армії.

Читайте також: Давос-2024: зміна клімату, світова рецесія та війна в Україні

«І недарма саме зараз у багатьох регіонах світу зростають проблеми. Ізраїль зазнав нападу з боку ХАМАСу і веде активну війну на кількох фронтах. Вкрай загострилась ситуація у Червоному морі, де під загрозою торговельне судноплавство. Складна ситуація на Західних Балканах, на півночі Латинської Америки. Активно йде політична і воєнна підготовка до масштабного конфлікту у Східній Азії, насамперед навколо Тайваню», - зазначив голова СЗР.

Він підкреслив, що хоча ці конфлікти ніби й не пов’язані один з одним, але їх організатори тісно взаємодіють і координують свої дії.

На його переконання, Росія та її поплічники жорсткою силою борються за створення нового світопорядку, водночас на Заході багато хто прагне насамперед м’якою силою утримати старий, сформований за результатами Холодної війни.

«Росіяни гарно озброєні, а дуже давно відомо, що ті, хто покладається на силу, у запровадженні нового мають неабияку перевагу над прибічниками старого, які до того ж добровільно наклали на себе обмеження у способах досягнення цілей (means and ends)», - зауважив Литвиненко.

Та коли Росії не вдасться розгромити ЗСУ на полі бою, її глобальна конструкція якщо не буде зруйнована повністю, то буде суттєво підважена. Тому саме зміцнення українських оборонних і безпекових спроможностей і забезпечення стійкості суспільства і держави – найпростіший і найдешевший для Заходу спосіб зупинити РФ та інші ревізіоністські держави, підкреслив голова СЗР.

Читайте також: Формула миру: вища математика геополітики. Перший Глобальний саміт миру замість Третьої світової

Він заявив, що сьогодні Україна спроможна давати відсіч російській агресії за належної західної підтримки у військовій і економічній сфері. І попри намагання Росії перетворити Україну на failed state, або принаймні створити їй такий імідж на Заході, цю загрозу досі вдається успішно подолати.

Читайте також: Захід має готуватися до війни з Росією - голова Військового комітету НАТО

"Західна підтримка матиме ефективність, якщо буде продовженою (аж до припинення російської агресії), комплексною (політична, економічна, військова, безпекова, включаючи розвідку, кібербезпеку та протидію дезінформації), достатньою для стримування російського імперіалізму. І, що не менш важливо, обережно сміливою", - заявив Литвиненко.

Як повідомлялося, посол України в НАТО Наталія Галібаренко заявила, що у штаб-квартирі НАТО розуміють, що Україна протистоїть дуже сильному ворогу, тож треба готуватися до довготривалих рішень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-