Єврокомісія готує формат переговорів з Україною та починає скринінг її законодавства

Єврокомісія готує формат переговорів з Україною та починає скринінг її законодавства

Укрінформ
Європейська комісія високо оцінює зусилля України з виконання всіх рекомендацій, що були необхідними для просування на шляху до членства в ЄС, і розпочинає скринінг її законодавства на відповідність до Європейського права.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час слухань в Європейському парламенті щодо підсумків грудневого засідання Європейської Ради заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо зважити на політичну ситуацію та на виконання рішень, які ми прийняли під час Європейської Ради у підготовці до переговорів. Ми починаємо процес скринінгу (законодавства – ред.) і розробляємо зараз рамкові умови для переговорів. Водночас ми також розпочали опрацьовувати наші власні реформи, щоб підготуватися до Європейського Союзу у складі «30+» країн-членів», - сказала фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що рішення Європейської Ради розпочати переговори про членство з Україною вселили радість та надію в серця мільйонів українців, які важко виборюють зараз своє європейське майбутнє не лише на полі бою, але також у реформах.

Читайте також: Черговий крок до ЄС: Зеленський і фон дер Ляєн домовилися про початок скринінгу законодавства

«Протягом кількох місяців вони ухвалили нові закони: із розширення прав національних меншин, для покращення правової системи, для забезпечення балансів та противаг у владі. Минулого тижня (Верховна) Рада ухвалила у першому читанні закон про лобіювання, який обмежує силу олігархів. Все це є великими досягненнями. Українські інституції досягають результату не лише за нашою рекомендацією, але тому, що цього прагнуть українські громадяни. Вся нація демонструє нам, наскільки багато Європа значить для них. Я горда тим, що наш Європейський Союз відповів на заклик України», - підкреслила президент Єврокомісії.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав рішення розпочати скринінг українського законодавства ще одним важливим етапом на шляху України до членства в ЄС.

“Ще один важливий етап на шляху України до членства в Європейському Союзі. Сьогодні Єврокомісія підтримала рішення розпочати скринінг українського законодавства у межах підготовки переговорної рамки ", - написав Шмигаль у Телеграмі

За його словами, минулого року, аби підготуватися до цього процесу, уряд провів селф-скринінг близько 28 тисяч актів права ЄС і визначив ще майже 2,8 тисячі актів, які підлягають подальшій імплементації.

Він запевнив, що уряд постійно працює над тим, щоб наблизити наше законодавство до європейського, щоб перетворити Україну на сучасну європейську державу, щоб стати частиною європейської родини. Прем’єр-міністр додав, що в ЄС бачать прогрес у цій роботі.

Шмигаль подякував президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за постійну координацію та підтримку України на шляху до вступу в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, під час зустрічі 14-15 грудня минулого року Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори з Україною про членство в ЄС, та доручила Раді ЄС розробити рамкові умови для таких переговорів, щойно Україна виконає всі рекомендації для членства в ЄС, що були визначені Європейською комісією.

Водночас Європейська Рада не досягла консенсусу у затвердженні змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які, зокрема, передбачають створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для бюджетної підтримки України та сприяння процесам її відбудови. Це рішення було заблоковано Угорщиною. Лідери країн ЄС повернуться до розгляду поправок до багаторічного бюджету ЄС під час спеціальної зустрічі Європейської ради 1 лютого поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-