Для європейців підтримка України є екзистенційною необхідністю - прем’єр Бельгії

Для європейців підтримка України є екзистенційною необхідністю - прем’єр Бельгії

Укрінформ
Європа виявила єдність і рішучість у підтримці України у боротьбі проти російської агресії, продовження такої допомоги є екзистенційним питанням для безпеки та добробуту самої Європи.

На цьому у Страсбурзі під час сесії Європарламенту наголосив прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, який представив програму головування країни в Раді ЄС на наступні шість місяців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми досягли єдності й солідарності перед фактом російської війни проти України. Солідарність, яку ми маємо зберігати, ухваливши створення Українського фонду та продовжуючи військову підтримку. Для Америки та для інших союзників підтримка України є стратегічним питанням, питанням для геополітичних оцінок. Для нас, європейців, підтримка України є екзистенційною. Вона стосується основ нашої безпеки та нашого добробуту», - зазначив прем’єр-міністр Бельгії.

Він зауважив, що 2024 рік буде вирішальним у багатьох вимірах, з дуже високими ставками для Європи та в цілому для Заходу, демократія та цінності якого будуть піддані іспитам. Це стосується не лише європейських виборів, які визначать новий склад Європарламенту, а й виборів до Конгресу США та майбутніх виборів американського президента.

Читайте також: Зеленський та Прем’єр Бельгії обговорили розблокування фінансової допомоги від ЄС

«Якщо 2024 рік знову принесе нам вислів «Спочатку Америка», це означатиме більш ніж будь-коли, що Європа залишається на самоті. Ми, європейці, не маємо боятися цієї перспективи. Ми маємо прийняти її та поставити Європу на більш тверду основу. Зробити її сильнішою, більш суверенною та самодостатньою. Європа може досягати результату та покращувати життя людей, захищаючи їх, зміцнюючи економіку, готуючи спільне європейське майбутнє», - зазначив Де Кроо.

Він зауважив, що Бельгійське головування в ЄС хоче зробити внесок у такі зусилля, буде робити це на основі успіхів Іспанського головування в ЄС, яке щойно завершило свою роботу.

Як повідомлялося, з початку російського вторгнення в Україну ЄС та його країни-члени надають Україні суттєву політичну, економічну, військову та гуманітарну допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув майже 85 мільярдів євро.

Читайте також: Підтримка України й поразка Путіна відповідає інтересам Європи і США - Міллі

1-го лютого в Брюсселі відбудеться спеціальне засідання Європейської ради, під час якого лідери країн ЄС ухвалюватимуть зміни до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, що включатимуть, зокрема, створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-