Угода всіх країн ЄС щодо Українського фонду є пріоритетом Єврокомісії - фон дер Ляєн

Угода всіх країн ЄС щодо Українського фонду є пріоритетом Єврокомісії - фон дер Ляєн

Укрінформ
Пріоритетом для Єврокомісії залишається створення Українського фонду у складі всіх 27 країн-членів, але при цьому готуються альтернативні рішення, які мають дозволити продовжити фінансову підтримку України.

Про це у Брюсселі під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так вона відповіла на запитання, чи все ще бачить можливість досягнення консенсусу серед країн ЄС щодо продовження фінансової допомоги Україні.

«Дійсно, угода серед усіх 27 країн є першим пріоритетом. Але, безумовно, ми маємо бути готовими до інших варіантів. Операційні рішення для цього ми готуємо просто зараз. Важливим є те, що просто перед Різдвом ми сплатили останній транш з нашого пакета у 18 мільярдів євро (макрофінансової допомоги – ред.) 2023 року для України. Це допоможе Україні профінансувати свої потреби на початку цього року. Це дає нам невеликий резерв часу, але, безумовно, ми маємо працювати так напружено й так швидко, як це можливо, щоб досягти результату», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: ЄС має терміново ухвалити рішення про фінансову підтримку України - Урсула фон дер Ляєн

Своєю чергою прем’єр-міністр Бельгії, яка головує в ЄС, Александр Де Кроо сказав, що Брюссель не вперше стикається із ситуацією невизначеності, але завжди демонстрував здатність досягати конструктивних рішень.

«Наша мета – досягти угоди серед 27 країн. Протягом минулих двох років були моменти, коли ми всі відчували такі собі «брюссельські сумніви», коли за кілька годин до Європейської ради всі задавалися питанням, чи рішення є можливим. Але кожного разу ми досягали такого рішення. Тож я не бачу причини, чому, окрім «брюссельських сумнівів» ми не можемо сформувати також «брюссельську рішучість», та досягти угоду серед 27 країн», - зазначив бельгійський прем'єр.

Читайте також: Підтримка України буде пріоритетом головування Бельгії в ЄС

Як повідомлялося, Європейська рада, що відбулася в Брюсселі 14-15 грудня 2023 року, прийняла історичне рішення розпочати переговори про членство з Україною й Молдовою. Водночас європейські лідери не змогли погодити зміни до бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які передбачали створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро. Рішення щодо цього документа було заблоковано Угорщиною.

Для вирішення питання щодо бюджету та продовження фінансової допомоги Україні 1 лютого 2024 року у Брюсселі відбудеться спеціальне позачергове засідання Європейської ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-