Зеленський: Країни НАТО на саміті у Вашингтоні мають наблизити вступ України і показати, що не бояться Росії

Зеленський: Країни НАТО на саміті у Вашингтоні мають наблизити вступ України і показати, що не бояться Росії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вважає, що країни-члени НАТО на Вашингтонському саміті мають зробити крок до наближення членства України в Альянсі, аби продемонструвати відсутність страху перед Росією.

Про це глава держави заявив на зустрічі з представниками балтійських ЗМІ у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми хотіли б побачити реальний крок від країн НАТО, який наближає Україну до НАТО, щоб не було стагнації. Я думаю, це дуже потрібно не тільки для нас, а й для Вашингтона, щоб це був вдалий і потужний саміт, щоб країни НАТО показали, що вони не бояться Росії. Бо чим менші кроки України щодо наближення до НАТО, це говорить про те, що тим більший страх у когось перед Росією. Не можна цього показувати – це буде велика помилка, це додасть амбіцій президенту Росії», - сказав Зеленський.

Він зазначив, що на Вільнюському саміті НАТО були зроблені певні кроки задля наближення членства України. Зокрема, запрацював такий «дуже непоганий інструмент», як Рада Україна-НАТО.

Читайте також: Зеленський: Україна заслуговує на справедливий мир і юридично, і за законом гідності

«Ми скористалися цим інструментом, і я побачив, як швидко можна організувати (зустріч) партнерів – можна зустрічатися на рівні міністрів оборони, міністрів закордонних справ тощо», - відзначив Президент.

Він також нагадав, що на основі декларації «Групи семи» на полях Вільнюського саміту було розпочато роботу щодо гарантій безпеки для України на шляху до НАТО, «тобто поки Україна не в НАТО».

«Дуже непросто іде, але, я думаю, що ми найближчим часом зможемо продемонструвати суспільствам – не тільки українському – перший драфт не всього, бо там є закриті норми, але загальні речі зможемо показати. Мені здається, що оцінка буде позитивна цих речей щодо гарантій безпеки», - спрогнозував Зеленський.

Читайте також: Президент Латвії: Час змінити наголоси і говорити про підтримку України до її перемоги над Росією

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у виступі перед дипломатами 22 грудня заявив, що ефективна підготовка до Вашингтонського саміту – це одна з ключових цілей 2024 року.

Україна ініціювала дискусію з партнерами щодо результатів Вашингтонського саміту НАТО в липні наступного року і хоче почути думку США, як вони бачать цей захід.

10 січня Президент України Володимир Зеленський здійснив візит до Литви, а сьогодні у першій половині дня він був в Естонії та перебуває в Латвії.

Увечері 11 січня Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Ризі з Президентом Латвії Едгарсом Рінкевичсом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-