Нові посольства, експорт зерна, міжнародна ізоляція Росії: МЗС підбило підсумки роботи за рік

Нові посольства, експорт зерна, міжнародна ізоляція Росії: МЗС підбило підсумки роботи за рік

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України підбило підсумки роботи у 2023 році, який у відомстві вважають насиченим на дипломатичні звершення.

Про це йдеться у дописі МЗС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"2023 рік був справді насиченим. На дипломатичні звершення у тому числі. Відкриття нових посольств та консульств, сотні зустрічей з міжнародними лідерами та партнерами, а також іноземних візитів до України, експорт сільгосппродукції, міжнародна ізоляція Росії - усе це та більше стало можливим через щоденну системну роботу. Підбиваємо підсумки та не зупиняємося", - зазначили у відомстві.

У МЗС поінформували, що Президент Володимир Зеленський провів близько 250 зустрічей з представниками іноземних держав, міжнародних організацій, громадськості та іноземного бізнесу і майже 170 телефонних переговорів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба мав 140 двосторонніх міжнародних зустрічей і близько 90 телефонних розмов.

У 2023 році відбулось 190 візитів до України іноземних представників високого та найвищого рівня.

"Тобто буквально через день ми приймали світових лідерів, представників іноземних держав та міжнародних організацій", - акцентували у МЗС.

Українські дипломати також разом із партнерами підвищували санкційний тиск на державу-агресора Росію.

Зокрема, США у 2023 році запровадили понад 20 санкційних пакетів проти Росії та імплементували додаткові митні тарифи на понад 570 товарних груп імпорту з РФ.

Європейський Союз запровадив три нових пакети санкцій проти Росії - 10-й (25 лютого), 11-й (23 червня) та 12-й (18 грудня).

Окрім того, ЄС, Британія, США, Канада, Швейцарія, Австралія та Японія запровадили санкції проти великої кількості фізичних та юридичних осіб.

У МЗС також нагадали, що у листопаді Росія вперше з радянських часів втратила місце у керівних органах трьох авторитетних міжнародних організацій - Організації із заборони хімічної зброї, ЮНЕСКО та Міжнародній морській організації, а в грудні до цього списку додалася Дунайська комісія, склад якої Росія має залишити до 29 лютого наступного року.

До перемог економічної дипломатії України у 2023 році у відомстві зарахували відкриття 8 нових ринків інших країн для експорту вітчизняної продукції, понад 70 укладених контрактів про співпрацю та участь більш як 400 українських компаній у понад 80 іноземних виставках.

Україна також розширила дипломатичну присутність у світі - українські посольства відкрилися в Гані і Руанді, окрім того, отримано згоду іноземних держав на відкриття закордонних дипломатичних установ у Ботсвані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго, Мавританії, Мозамбіку та Судані.

Читайте також: Кулеба пояснив роль дипломатів у питанні спільного виробництва зброї для України

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у виступі перед дипломатами у день їхнього професійного свята підбив головні підсумки роботи дипломатичної служби та озвучив завдання на наступний рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-