Росія має понести фінансову та кримінальну відповідальність за агресію проти України - висновки саміту ЄС

Росія має понести фінансову та кримінальну відповідальність за агресію проти України - висновки саміту ЄС

Укрінформ
Європейська рада, яка розпочалася у четвер, прийняла висновки щодо України, розширення й реформ, які, зокрема, стосуються притягнення Росії до відповідальності за агресію та воєнні злочини проти України, а також накладення на країну-агресора фінансових стягнень та санкцій для обмеження її здатності фінансувати власну «машину війни».

Як повідомляє Укрінформ, відповідний документ оприлюднений на сайті Європейської ради.

«Росія та її керівництво мають понести повну відповідальність за розв’язання агресивної війни проти України та за інші найбільш серйозні злочини, відповідно до міжнародного права, а також за масовану шкоду, що спричинена її війною. Європейська рада вітає подальші зусилля, включаючи в рамках Основної групи, зі створення трибуналу для покарання за злочин агресії проти України, який отримає широку міжрегіональну підтримку та легітимність, та майбутнього компенсаційного механізму», - йдеться у документі.

Лідери країн Євросоюзу підтвердили підтримку створенню в рамках Ради Європи Реєстру шкоди, що спричинена агресією Російської Федерації проти України, як перший суттєвий крок до створення такого компенсаційного механізму. Вони також закликали всі держави швидко підписати та ратифікувати Люблінську та Гаазьку конвенцію з міжнародного співробітництва з розслідування й покарання злочинів геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та інших міжнародних злочинів.

Європейська Рада також підтвердила свою підтримку роботі Міжнародного кримінального суду та засудила триваючі спроби Росії підірвати його міжнародний мандат та дієздатність.

«Європейський Союз буде рішуче продовжувати послаблення спроможності Росії вести її агресивну війну, включно шляхом подальшого посилення санкцій, та через їх повну та ефективну імплементацію, запобігання їх обминанню, особливо по відношенню до товарів високого ризику, у тісному співробітництві з партнерами й союзниками», - йдеться у документі.

У цьому контексті Європейська рада висловила політичну підтримку ухваленню 12-го пакету санкцій проти Росії, а також угоду навколо регуляторних правил із визначення кримінальної відповідальності та покарання за порушення обмежувальних заходів ЄС.

Європейська рада засудила дії Ірану, Білорусі та КНДР, які продовжують підтримувати російську агресивну війну проти України шляхом військової допомоги. Вона також закликала всі країни світу не надавати матеріальної або будь-якої іншої допомоги для російської агресивної війни. Водночас, ЄС разом з партнерами буде посилювати боротьбу проти поширення брехливих російських наративів та дезінформації відносно цієї війни.

Читайте також: Єврорада підтвердила непохитну підтримку України - висновки саміту ЄС

«Європейська рада підтверджує свій заклик з досягнення вирішального прогресу, в координації з партнерами, у визначені шляху, як надходження приватних підприємств, що надходять від заблокованих російських активів, можуть бути спрямовані на підтримку України та на її відновлення та відбудову, у відповідності із існуючими контрактними зобов’язаннями та у відповідності до законів ЄС та міжнародного права. У цьому контексті, вона (Єврорада – ред.) взяла до уваги нещодавні пропозиції щодо надзвичайних прибутків, що походять від заблокованих активів Росії», - йдеться у документі.

Глави держав та урядів ЄС окремо та терміново закликали Росію й Білорусь негайно забезпечити безпечне повернення в Україну всіх незаконно депортованих та переданих українських дітей та інших цивільних людей з України.

Як вже повідомлялося, в Брюсселі відбувається засідання Європейської ради. Лідери країн ЄС розглядають рішення, що мають для України історичне значення. Сьогодні ввечері Європейська рада погодила рішення про початок переговорів ЄС з Україною і Молдовою щодо членства, та продовжує обговорення пропозиції щодо створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро в уточненому довгостроковому бюджеті ЄС на 2024-2027 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-