Чеський прем'єр пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб підтримати Україну на Єврораді

Чеський прем'єр пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб підтримати Україну на Єврораді

Укрінформ
Прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала пообіцяв працювати на саміті ЄС у Брюсселі цього тижня заради збереження підтримки України при одночасному збереженні єдності в лавах Євросоюзу. 

Про це йдеться в його відповіді на відкритий лист до нього 60 відомих чеських громадських діячів із закликом наполягати на фінансовій допомозі Україні попри можливе вето Угорщини. Обидва листи є в розпорядженні видання Blesk, передає Укрінформ.

«У наших інтересах підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Продовження підтримки України є пріоритетом Чеської Республіки на найближчому грудневому засіданні Європейської Ради разом із початком переговорів з Україною про вступ. Я також буду підходити до переговорів з точки зору збереження єдності в Європейському Союзі і докладу всіх зусиль, щоб знайти консенсус», – написав Фіала.

Він зазначив, що високо цінує громадянський інтерес до міжнародних подій і усвідомлення важливості підтримки України в її боротьбі за свободу і суверенітет для безпеки Чеської Республіки. Тим не менш, зауважив політик, якщо «сценарій», на який вказують громадські діячі, виникне, він готовий активно обговорювати таке рішення для подальшої підтримки України, щодо якого переважна більшість держав-членів знайшли б згоду.

Шістдесят громадських діячів звернулися до Фіали із закликом наполягати на фінансовій допомозі Україні попри можливе вето Угорщини.

«Неприпустимо, щоби група з 26 економічно сильних демократичних держав була заблокована одним прем'єр-міністром, якого підозрюють у дружніх зв'язках зі злочинним російським режимом. Звертаємось до вас: давайте спробуємо створити шлях для забезпечення відповідального та якісного фінансування оборони нашого важливого партнера, яким є Україна», – йдеться у листі активістів.

Читайте також: Словаччина не виступатиме проти переговорів про вступ України до ЄС

Його підписанти просять прем'єр-міністра просувати окремий фінансовий механізм для інших країн ЄС у разі вето Угорщини.

Лист підписали, зокрема, священник Томаш Галік, документаліст Ольга Соммерова, письменники Іван Кліма, Їржі Падевет, Тереза ​​Бучкова, музикант Ярослав Гутка, соціолог Федір Гал і голова Державного офісу з ядерної безпеки Дана Драбова. До них також долучилися багато підписантів Хартії 77 (програмного документа, який став основою для формування групи політичних дисидентів у Чехословаччині, серед них був Вацлав Гавел) і представники організацій, які допомагають Україні.

Як повідомлялось, на Європейській Раді 14-15 грудня в Брюсселі обговорюватимуть чотири теми, пов'язані з Україною, а саме про початок переговорів про вступ до ЄС, довгострокову допомогу Україні на 50 мільярдів євро, військову допомоги Києву в обсязі 500 млн євро та про 12-й пакет санкцій проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-