Боротьба за Глобальний Південь лише почалася, Україні слід координуватися з партнерами - дипломат

Боротьба за Глобальний Південь лише почалася, Україні слід координуватися з партнерами - дипломат

Укрінформ
Боротьба за прихильність Глобального Півдня між демократичними і авторитарними країнами лише розпочалася, Україні у цьому сенсі слід об’єднувати зусилля з партнерами.

Таку думку висловив колишній посол України у США (2005-2010) і Франції (2014-2020) Олег Шамшур у програмі «Геополітичні діалоги», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Безумовно, ми бачимо нарощування дипломатичної ізоляції Росії, але треба бути реалістами - боротьба за Глобальний Південь тільки розпочалася. І треба розуміти, що тут необхідні наші зусилля – більше говорити, більше пояснювати», - сказав дипломат.

На його переконання, також потрібно чітко розуміти, що для того, щоб залучити на свій бік Глобальний Південь, який переважно «сидить на паркані» і спостерігає за розвитком ситуації, треба не тільки апелювати до високих принципів.

«Можливо, частина (країн Глобального Півдня – ред.) ці принципи розуміє, але здебільшого вони вибудовують аргументацію, як індійці: «Що ви нам про принципи, про стратегію? Нам треба нагодувати населення». Я вважаю, що це питання і до України, але більшою мірою до наших партнерів, які мають запропонувати альтернативи тим проєктам, які просуває Китай», - зазначив експосол.

Шамшур також констатував, що зараз не можна сказати, що Росію полишила більша частина гравців Глобального Півдня. Окрім того, на його переконання, існування так званої осі зла – «це не просто теорія і якась придумка, це абсолютно реальна річ».

Читайте також: Візит Президента в Аргентину: боротьба за Глобальний Південь триває

«Хоча формально в цій осі не так багато учасників, але вони є, і вони потужні, Зрозуміло, це не могло б існувати без підтримки Китаю, який намагається удавати з себе респектабельного гравця у міжнародних відносинах, але фактично підтримує і Росію, і дії цієї осі, спрямовані на підрив позиції демократичного світу», - зазначив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський заявляв, що залучення Китаю та країн Глобального Півдня до реалізації Української формули миру забезпечить реальну політичну та економічну ізоляцію Росії.

Читайте також: Кориневич закликав Глобальний Південь долучатися до коаліції зі створення спецтрибуналу для РФ

У грудні, прямуючи в Аргентину для участі в інавгурації новообраного Президента Хав’єра Мілея, Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром Республіки Кабо-Верде Жозе Уліссешем Коррея-і-Сілвою, яка стала першою в історії двосторонніх відносин із цією країною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-