Кориневич закликав Глобальний Південь долучатися до коаліції зі створення спецтрибуналу для РФ

Кориневич закликав Глобальний Південь долучатися до коаліції зі створення спецтрибуналу для РФ

Укрінформ
Посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич закликав держави з усіх континентів до співпраці з коаліцією (Core Group) зі створення спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України, оскільки це буде важливим сигналом для диктаторів у всьому світі.

Про це дипломат сказав у виступі на міжнародній конференції "Крим глобальний. Розуміння України через Південь", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Кориневич зазначив, що у резолюціях різних міжнародних організацій і Генасамблеї ООН вторгнення Росії в Україну вже визнано актом агресії. Водночас він зауважив, що відсутність відповідальності за агресію, по суті, ставить під сумнів світовий правопорядок. У цьому контексті дипломат акцентував, що це питання важливе не лише для України, як хтось може думати, а для всього світу.

«Якщо ми не забезпечимо відповідальність за злочин агресії (Росії проти України – ред.) зараз, то він може знову виникати в інших регіонах, в інших країнах – будь-який диктатор може вирішити, що він чи вона буде безкарним за це, тому що у випадку жорстокої російської агресії нічого не відбулося. Ось чому ми вважаємо, що необхідна реакція міжнародного характеру, тому і країнам поза межами Європи, в (Північній та Південній) Америках, в Азії важливо над цим працювати», - сказав Кориневич.

Читайте також: Спецтрибунал каратиме не Росію, а окремих її громадян - Кориневич

Він нагадав, що до коаліції (Core Group) зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав, які представляють не лише Європу, а й Центральну Америку.

«Для нас важливо, щоб інші держави з інших регіонів світу також долучилися до нас», - акцентував посол України з особливих доручень.

Дипломат також привернув увагу до необхідності спільних дій з ООН у цьому напрямку.

«Якщо ми говоримо про створення спецтрибуналу на основі двостороннього договору між Україною і ООН за ухвалою Генасамблеї, яка дасть повноваження генеральному секретарю укласти договір з Україною, це буде бажаніша модель для України. Звісно, тоді дуже важливими будуть голоси на Генасамблеї не тільки європейських держав, а й з інших регіонів. Якщо ми вирішимо, що є інші напрямки для створення спецтрибуналу, все одно його підтримка Генасамблеєю буде дуже важливою», - акцентував він.

Читайте також: Лубінець у Брюсселі закликав створити спецтрибунал за злочини РФ проти українських дітей

Як повідомлялося, до коаліції (Core Group) зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та декілька представників міжнародних організацій, які вже провели низку робочих зустрічей.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-