Візит Президента в Аргентину: боротьба за Глобальний Південь триває

Візит Президента в Аргентину: боротьба за Глобальний Південь триває

Укрінформ
У Латинській Америці на бачили українських президентів понад 20 років. Володимир Зеленський взявся виправляти цю помилку

10 грудня Володимир Зеленський відвідав Аргентину під час інавгурації новобраного президента Аргентини Хав’єра Мілея, який з самого початку повномасштабного вторгнення РФ підтримував нашу державу. Президент України провів з президентом Аргентини двосторонні переговори. А ще він зустрівся з президентами Еквадору, Уругваю та Парагваю - Даніелем Нобоа, Луїсом Лакальє і Сантьяго Пеньєю, і навіть мав коротку розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

В коментарі “Укрінформу” експерти нагадали, що це був перший візит президента України в латиноамериканський регіон з 2011 року. І наголосили, що цей візит був не просто вчасний, а дуже важливий, особливо враховуючи, що одна із цілей Києва — отримати підтримку з боку країн Глобального Півдня у війні з Росією.

Тож які підсумки? А головне — що можна сказати в контексті відносин України з Глобальним Півднем, які тенденції намітилися останнім часом?

Україна нарешті отримала шанс одержати достатньо серйозного союзника в Південній Америці

Політолог Павло Олещук каже, що тривалий час Південна Америка була дуже далекою від України не лише географічно, але й політично. Там завжди були сильними російські впливи, які Москва використовувала проти нашої держави. Тепер є шанс нарешті щось змінити.

“Прочитав про візит Зеленського до Аргентини багато різного... Але мене цікавлять більш серйозні і важливі факти. А факти наступні. Обрання вперше за тривалий час лідером Аргентини політика, що виразно орієнтується на Захід та займає відверто проукраїнську позицію, - це серйозний шанс та можливість для України, - наголошує експерт. - Тривалий час Аргентина, як і чимало інших латиноамериканських держав, намагалася грати у «протиставлення Заходу», квінтесенцією чого мав стати вступ до БРІКС — організації, яка як альтернатива Заходу і замислювалася, і яка тривалий час була серед улюблених геополітичних іграшок Путіна”.

І от президентом Аргентини стає Хав'єр Мілей, і все, ніхто уже ні до яких БРІКС не йде.

“І це серйозно, бо опора на ідею про якусь «альтернативу Заходу», є однією з базових ідеологем кремлівського режиму”, - додав пан Олещук.

Пан Мілей від початку повномасштабного російського вторгнення займав виразну проукраїнську позицію, що теж не було типово для латиноамериканської політики.

“В особі аргентинського президента Україна нарешті отримала шанс одержати серйозного союзника в Південній Америці. А це - шанс змінити розклади в Південній Америці, і було ь безглуздо ці шанси згаяти. І Президент Зеленський це розуміє”, - акцентує політолог.

Але мова тут не лише про Аргентину.

“Президент Мілей, незважаючи на свій своєрідний імідж, має досить праву економічну програму і багатьма правими політиками світу розглядається як свій. У тому числі і тими, хто неоднозначно ставиться до підтримки України”.

Наприклад, Мілея з перемогою привітав Дональд Трамп.

“Тому контакти з Мілеєм для України — це ще і додаткові дипломатичні можливості на майбутнє. Зрештою, це уже певною мірою відігралося, бо Зеленський мав в Аргентині досить змістовну розмову з Віктором Орбаном, який теж приїхав на інавгурацію аргентинського лідера. Орбан, очевидно, теж планував налагодити контакти з екстравагантним президентом Аргентини. Для нас це важливо у контексті рішень, які має ухвалювати ЄС у грудні”.

Петро Олещук називає Мілея потенційним виходом для України на тих політиків, які або скептично налаштовані, або займають вичікувальну позицію.

“ Ми знаємо, що Мілей запропонував Зеленському провести в Аргентині саміт з країнами Латинської Америки щодо миру в Україні. Він може запросити на саміт представників тих країн регіону, яких ми, можливо, навіть не очікували там побачити, але які президенту Аргентини не відмовлять.

“Поїздка Президента України в Аргентину є дуже важливою. Деякі результати, можливо, проявляться уже зараз, а деякі — пізніше. Повторюся: тривалий час Південна Америка була дуже далекою від України не лише географічно, але й політично. Тепер є шанс щось змінити, шанси історія дає не завжди, а у випадку України — ще і не часто”, - підкреслив політолог.

Візит Зеленського в Аргентину створює політичний плацдарм для подальшої роботи української дипломатії в цьому регіоні

“Одна з головних тенденцій у міжнародних відносинах – посилення боротьби за вплив на країни Глобального Півдня (країни Азії, Африки і Латинської Америки). Першим активізувався в цьому процесі Китай. Росія теж посилила активність в цьому регіоні, особливо після свого повномасштабного вторгнення в Україну. Головна мета – посилити власний політичний та економічний вплив в країнах Глобального Півдня, а також спровокувати там антизахідні настрої”, - розповідає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

А от країни Заходу вплив на Глобальний Південь за останні роки значно послабили, хоча зараз активізувалися. Наші позиції там також були слабкими.

“Так, більшість країн Глобального Півдня засудили сам факт війни Росії проти України, але в цілому тримаються нейтральної позиції. Боротьба за симпатії Глобального Півдня в цьому контексті значно посилилась. Росія почала максимально використовувати для цього «антиімперіалістичну» і антизахідну риторику, хоча сама розв’язала проти України суто імперську війну”, - каже політолог.

Під час робочого візиту до Аргентини Президент України Володимир Зеленський узяв участь у церемонії передачі президентських повноважень та вступу на посаду новообраного Президента Аргентинської Республіки Хав’єра Мілея
Під час робочого візиту до Аргентини Президент України Володимир Зеленський узяв участь у церемонії передачі президентських повноважень та вступу на посаду новообраного Президента Аргентинської Республіки Хав’єра Мілея

Що стосується поїздки Президента Зеленського в Аргентину...

“Візит Зеленського до Буенос-Айреса – це насамперед жест подяки новому президенту Аргентини за його активну підтримку України під час передвиборчої кампанії та засудження російської агресії. Аргентина велика та впливова країна в Латинській Америці, її підтримка для нас важлива. У нас не так багато друзів у цьому регіоні. І кожен новий друг для нас дуже важливий”, - акцентує пан Фесенко.

Під час свого бліц-візиту до Аргентини Володимир Зеленський також зустрічався з президентами Парагваю, Уругваю, Еквадору. Судячи з інформації, що надходить, крім участі країн Латинської Америки в обговоренні Формули миру Президента Зеленського, також обговорювалося проведення саміту Україна - Латинська Америка.

Фурор викликала коротка зустріч Президента Зеленського із прем'єр-міністром Угорщини Орбаном. Про конкретний зміст цієї розмови відомо мало.

“Але є дуже виразні відеокадри. Зрозуміло, що обговорювалася конфліктна позиція Угорщини щодо українського питання, у тому числі, щодо початку переговорів про вступ України до ЄС. Тут не варто чекати на негайний результат. Робота з угорцями і з нашого боку, і з боку ЄС триватиме до засідання Європейської ради у середині грудня, і, напевно, на самому засіданні. Протистояння з Орбаном – це ще надовго”, - вважає експерт.

Загалом же візит Президента Зеленського до Аргентини був справді важливим, зокрема, у ракурсі протистояння України з РФ.

“Це, перш за все, протидія великому російському впливу в цьому регіоні. Візит Зеленського в Аргентину створює політичний плацдарм для подальшої більш активної роботи української дипломатії в цьому регіоні, зокрема, для формування особистих стосунків з окремими латиноамериканськими лідерами”, - підкреслив Володимир Фесенко.

Чекати відразу зірок з неба не варто, але нові можливості та надії в України точно з’явилися

Експерт-міжнародник Олександр Юсупов відзначає, що останнім часом взаємини України та глобального Півдня дещо ускладнились: “Можна нагадати, що цьогоріч Україну не запросили до саміту G20, де з підсумкової декларації ще й прибрали засудження російської агресії. Найпотужніша країна глобального Півдня – Китай став більш принципово підтримувати Росію і не відправив свого представника на зустріч щодо українського "саміту миру" на Мальті. А днями Об’єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія влаштували «царський прийом» Путіну, хоча обидві країни є стратегічними партнерами США”.

Перш за все, звісно, це є результатом війни між ХАМАС та Ізраїлем. І подвійний негативний ефект цьому дала тверда проізраїльська позиція багатьох західних лідерів.

“Звісно, недостатньо успішний контрнаступ ЗСУ, баталії в американському Конгресі щодо фінансування України і потенційне обрання Трампа президентом США наступного року - теж мають вплив на різні країни”, - додав експерт.

Крім зустрічі з президентом Мілеєм, експерт теж відзначає спілкування з угорським прем’єром Орбаном.

“Так, з “Орбаном, який вже цього тижня може накласти вето на початок перемовин між Україною та ЄС щодо членства і стосовно виділення нового пакету фінансової і військової допомоги від ЄС. Хоча навряд чи короткий діалог в центрі наповненої зали міг щось принципово змінити”, - вважає пан Юсупов.

Зате новий аргентинський президент Мілей відкриває можливості, яких не було раніше. Є надія, що Аргентина буде підтримувати Україну в ООН, може прогресувати і співпраця у військовій сфері.

“А ще Мілей — прихильник Трампа і той привітав його з перемогою на виборах. Чи може він використати цей контакт для лобіювання "за" Україну правих політиків в США і по всьому світу, як це в Європі робить, скажімо, італійська прем’єрка Джорджія Мелоні? Втім, треба зауважити, що у Мілея вистачає проблем всередині країни. У жовтні річна інфляція в Аргентині перевищила 142% - найбільший показник за понад 30 років. Офіційний курс долара перевищив 350 песо, а на чорному ринку американську валюту можна купити мінімум за 1 тис песо. Тому чекати зірок з неба не варто, але нові можливості точно є”, - констатує Олександр Юсупов.

Україна тривалий час нехтувала Латинською Америкою. Прийшов час це виправляти, боротися за цей регіон

“Насправді серйозних проривів на Глобальному Півдні Україна немає. Принаймні поки що. Адже Китай як грав у таку собі “гру в баланс”, так і продовжує, максимально використовуючи/витягуючи ресурси Росії, звісно, не підтримуючи її відкрито, але водночас не стаючи на сторону Заходу в підтримці України. По Індії ситуація аналогічна: багато красивих слів бува лунають від прем’єра Нарендра Моді, наприклад, що зараз час не для війни, а для миру, однак, не більше ”, - коментує дипломат Вадим Трюхан.

Трішки несподіваною стала заява президента Бразилії Луїса Інасіо Лула да Сілви, який, з одного боку, пообіцяв запросити Путіна на наступний саміт G20 у Ріо-де-Жанейро, а з іншого боку додав, що не гарантує, що його там не заарештують за ордером Міжнародного кримінального суду.

“Але по Бразилії також без змін. А по Аргентині... На сьогодні ця країна виглядає для нас певним “світлом в кінці тунелю”. І дуже добре, що на Банковій це відчули, незважаючи на складну ситуацію на фронті і вкрай небезпечну паузу у поставках озброєння з боку США. Втім, усе-таки ризикнули, Президент Зеленський полетів в Буенос-Айрес, і це точно плюс”, - переконує експерт.

Володимир Зеленський та Хав’єр Мілей
Володимир Зеленський та Хав’єр Мілей

На його думку, Аргентина може, якщо не стати консолідуючою ланкою в прориві України на Глобальному Півдні, то, принаймні, може заповнити прогалину.

“Адже і Формула миру, і загалом будь-які глобальні зусилля України на міжнародній арені - як от зернова ініціатива, без підтримки країн цього континенту не мають сенсу».

Втім, повертаючись до візиту Зеленського в Буенос-Айрес...

“Незважаючи на дуже щільний графік інавгурації — Президент Зеленський провів двосторонні переговори з новообраним президентом Аргентини. Судячи по фото та відео, це була справді дуже тепла зустріч. А ще встиг переговорити з угорським прем’єром Орбаном. Попри те, що на якісь вагомі результати очікувати марно, але з Орбаном варто говорити. Судячи по фото та відео, знов таки, Орбан виглядав уже не настільки безапеляційно: розмовляти очі в очі з лідером воюючої країни, яку він постійно критикує і якій блокує надання допомоги — це не виступати перед своїм “ядерним” електоратом, - звертає увагу пан Трюхан.

Я б дуже хотів побачити також зустріч Зеленського з президентом Бразилії, з іншими лідерами ”, - каже дипломат. - Україна досить тривалий час нехтувала Латинською Америкою.

“Прийшов час це виправляти, боротися за цей регіон. Росія постійно інвестує туди величезні ресурси. Ми щось подібне в силу зрозумілих обставин наразі зробити не можемо. Але можемо і маємо запрошувати лідерів латиноамериканських країн у Київ, створювати належні інвестиційні умови, торгувати з ними, реалізовувати спільні проекти. З тією ж Бразилією, нагадаю, ще до Революції гідності планувалася ціла низка спільних проектів, які, на жаль, не були реалізовані. А йшлося, зокрема, про сферу космосу. Отже, треба їздити, говорити і зустрічатися з лідерами країн Південної Америки. І головне — боротися за їхню об'єктивну оцінку подій, намагатися відірвати їх від впливу Росії. Так, це дуже складне завдання, втім реалістичне”, - резюмував Вадим Трюхан.

Аргентина може стати в Латинській Америці державою-локомотивом з проштовхування інтересів країн вільного світу на міжнародній арені

“Візит Зеленського слід оцінювати в розрізі того, що в світі відбувається конкурентна боротьба за голоси країн Глобального Півдня, значну частку з яких посідає саме Латинська Америка. У цьому регіоні є чимало держав, які відіграють ту чи іншу роль як на регіональній, так і на глобальній аренах. Тому ми бачимо, наскільки там багато було різного роду зустрічей, щонайперше — саме з представниками латиноамериканських країн”, - коментує експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

Він наголошує, що цей взагалі регіон є багатий не лише на сільське господарство.

“Аргентина може бути корисною нашій країні в плані військової взаємодії, враховуючи те, що ця країна повинна найближчим часом отримати від США літаки F-16. Так, літаки уживані, але все ж таки ми повинні розуміти, що для України це дуже важливо зараз, особливо в контексті її боротьби з російською агресією. І фактично, якщо ця країна їх отримає, то, як мінімум, може запропонувати навчати українських пілотів на своїй території”, - підкреслив політолог.

На питання, чому для України важлива підтримка Латинської Америки, експерт відповів, що цей регіон має значний вплив на міжнародні процеси через свою участь у різноманітних регіональних організаціях та форматах.

“Я думаю, що саме це варто використати, а особливо, коли буде все ж таки скликано Глобальний саміт миру. Дуже важливо, щоб якомога більша кількість латиноамериканських держав була там присутньою, щоб вони могли, власне, показати, що підтримують нашу державу, - каже пан Желіховський. - Адже ще не так давно ми могли однозначно констатувати той факт, що країни Південної Америки, так само як і країни Африки, часто просто банально не знали, що відбувається в Україні, сприймаючи нашу державу як надто віддалену. І що ті проблеми, які в нас є, навіть в контексті агресії Росії, - це є радше якимись регіональним питанням, аніж глобальним. Але, як бачимо, насправді це не так. Особливо коли РФ вийшла із Чорноморської зернової ініціативи”.

Експерт наголошує, що нам важливо працювати з іншими “гілками” Латинської Америки, зокрема з такою державою як Бразилія.

“Особливо в контексті того, що наступного року ця країна прийматиме саміт Групи двадцяти, і це теж важливо для нас. І було б непогано, якби Україна була на нього запрошена, і могла також представити власні бачення і пропозиції з тих чи інших питань. Крім того, є сподівання, що новий президент Аргентини відвідає Україну. До слова, про це говорилося, ще коли стало відомо, що він переміг у листопаді на виборах. Важливо, щоби він на власні очі побачив, що тут відбувається, побачив ті звірства, зокрема і в Ірпіні, і в Бучі, інших містах, які вчинили росіяни. Це дозволить ще більше підкріпити позицію. Особливо нам треба це використати зараз, коли ми знаємо, що новий президент Аргентини налаштований проамериканське. Він уже неодноразово критикував Російську Федерацію. Також він виступає проти політики Китаю. Фактично вже зараз Аргентина може стати в Латинській Америці такою собі державою-локомотивом з проштовхування інтересів країн вільного світу на міжнародній арені”, - резюмував Станіслав Желіховський.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-