Зеленський: Якщо на саміті ЄС не буде рішення щодо України - значить Путін наклав на нього вето

Зеленський: Якщо на саміті ЄС не буде рішення щодо України - значить Путін наклав на нього вето

Укрінформ
Якщо на саміті Євросоюзу не буде ухвалено позитивне рішення про початок переговорів з Україною щодо членства в ЄС, це означатиме, що президент РФ Володимир Путін наклав на нього вето.

Про це сказав Президент України Володимир Зеленський на зустрічі зі ЗМІ після переговорів з Премʼєр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере в Осло, відповідаючи на запитання, чи має Україна запасний план дій у разі блокування початку переговорів з боку Угорщини, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо на саміті не буде позитивного результату, то плану Б немає. У нас є тільки один план – це вибір нашого народу бути в ЄС. І якщо на саміті не буде позитивного рішення, то це означатиме, що Путін наклав вето на це рішення», - заявив Президент.

За його словами, саміт глав держав та урядів країн Євросоюзу, що відбудеться 14-15 грудня у Брюсселі і на якому розглядатиметься стратегічне рішення щодо початку переговорів з Україною та Молдовою про членство в ЄС, дуже непростий. Але Україна, зазначив він, зробила усе можливе, щоб виконати необхідні рекомендації.

Читайте також: Зеленський: Україна не може програти у війні з Росією, бо держава - це все, що в нас є

«Ми дуже задоволені, що 99% країн з усього складу ЄС повністю підтримують Україну. І вони готові розпочати переговори щодо майбутнього членства України в ЄС. Є блокування з боку Угорщини, і це факт. З нашого боку ми зробили абсолютно все, виконали усі рекомендації Єврокомісії, наших партнерів, усі рекомендації щодо адаптації тих законів, які пройшли висновки Венеційської комісії. Тобто Україна зробила усе можливе, щоб жодна держава не мала потреби блокувати початок переговорів», - зазначив Зеленський.

Зараз, підкреслив він, питання полягає тільки у стійкості країн ЄС. «Цього року у Росії не було жодної перемоги, вони нічого не змогли зробити. Вони не змогли окупувати жодного українського села. Але вони почали працювати з країнами, не тільки Європи, а інших континентів, і тиснути на них», - зауважив Президент.

Як повідомлялося, Зеленський після візиту до США прибув до Норвегії, де візьме участь у другому Саміті Україна – Північна Європа.

Разом із лідерами Норвегії, Данії, Ісландії, Фінляндії та Швеції він обговорить на саміті посилення оборонної, політичної та економічної співпраці.

14-15 грудня в Брюсселі відбудеться зустріч глав держав та урядів країн Євросоюзу, які мають на вищому рівні розглянути стратегічне рішення щодо початку переговорів з Україною та Молдовою щодо членства в ЄС.

8 листопада Європейська комісія оприлюднила доповідь щодо політики розширення ЄС у 2023 році, до якої вперше були включені оцінки щодо прогресу України, Молдови й Грузії, поряд із висновками щодо інших кандидатів з числа країн Західних Балкан й Туреччини.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у листі до президента Європейської ради Шарля Мішеля закликав не виносити на порядок денний саміту ЄС рішення стосовно макрофінансової допомоги Україні та переговорів про її вступ до євроспільноти.

Зеленський 10 грудня провів розмову з Орбаном під час церемонії інавгурації президента Аргентини Хав’єра Мілея.

В Офісі Президента наразі не коментують деталей спілкування Зеленського та Орбана.

Згодом міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив із угорським колегою Петером Сійярто рішення Європейської ради щодо відкриття переговорів про членство України та чітко наголосив йому на спільному майбутньому в Європі.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-