Орбан у новому листі Мішелю назвав передчасними переговори про вступ України до Євросоюзу - ЗМІ

Орбан у новому листі Мішелю назвав передчасними переговори про вступ України до Євросоюзу - ЗМІ

Укрінформ
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у листі Шарлю Мішелю закликав не виносити на порядок денний саміту Євросоюзу рішення стосовно макрофінансової допомоги Україні та переговорів про її вступ до ЄС.

Як передає Укрінформ, це випливає з копії документа, що опинилася в розпорядженні Радіо Свобода.

«Є очікування, що з цієї нагоди (саміту 14-15 грудня – ред.) Європейська Рада може й має схвалити рішення про початок переговорів про вступ з Україною та перегляд Багаторічної фінансової рамки (бюджету – ред.) на 2021-2027 роки. З огляду на нинішній рівень політичних та технічних приготувань ці очікування необґрунтовані», – пише угорський прем’єр президентові Євроради.

Орбан критикує рекомендацію Єврокомісії розпочати переговори про вступ з Україною, називаючи її «кінцем політики ЄС із розширення як об’єктивного інструмента, що базується на цінностях», і скаржиться на «відсутність змоги попередньо обговорити це». На думку глави угорського уряду, те, що одностайності в цьому питанні неможливо досягти, є «абсолютно зрозумілим».

Читайте також: Орбан виступає за «стратегічне партнерство» з Україною замість переговорів про вступ у ЄС

Щодо бюджету ЄС, частиною якого є пропозиція надати Україні 50 мільярдів макрофінансової допомоги у вигляді кредитів і грантів на наступні чотири роки, Орбан пише, що дискусії надто зосереджені на «необґрунтованій, незбалансованій та нереалістичній пропозиції Єврокомісії». Він закликає формувати новий підхід, базуючись на «політичних та фінансових реаліях у країнах-членах», що потребує «додаткових зусиль і часу».

«З усією повагою закликаю вас не пропонувати Європейській Раді ухвалювати рішення з цих питань у грудні, оскільки очевидний брак консенсусу неминуче призведе до провалу. ЄР має уникнути цього контрпродуктивного сценарію задля збереження єдності, що є нашим найважливішим активом», – резюмує Орбан.

В офісі Шарля Мішеля отримання листа поки ніяк не коментували.

Читайте також: Стефанчук напередодні засідання Євроради зустрівся з її президентом Мішелем

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія 8 листопада рекомендувала Єврораді відкрити переговори про вступ України і Молдови до ЄС. Також вона рекомендувала за певних умов відкрити переговори з Боснією і Герцеговиною та надати статус країни-кандидата для Грузії.

14 грудня Європейська рада має розглянути питання про початок переговорів про вступ України до ЄС.

Президент Володимир Зеленський очікує, що ЄС виконає обіцянку про початок переговорів про євроінтеграцію України у відповідь на повне виконання державою усіх рекомендацій Єврокомісії.

За даними ЗМІ, посли країн-членів Євросоюзу зустрінуться у вівторок, 5 грудня, щоб обговорити пропозиції про початок переговорів щодо членства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-