Австрія не погодиться на переговори про вступ України до ЄС «за нинішніх умов» - канцлер

Австрія не погодиться на переговори про вступ України до ЄС «за нинішніх умов» - канцлер

Укрінформ
Австрія не погодиться на початок переговорів з Україною про вступ до ЄС за нинішніх умов.

Про це заявив федеральний канцлер Карл Негаммер під час зустрічі з депутатами Національної ради в головному комітеті з питань ЄС, передає Укрінформ із посиланням на пресслужба парламенту Австрії.

"Негаммер відповів депутатам від FPÖ Петрі Штегер, Крістіану Хафенекеру та Акселю Кассеггеру, що Австрія не погодиться на переговори про вступ до ЄС з Україною за нинішніх умов. Зокрема, не повинно бути ніякого фаворитизму щодо України у порівнянні з Боснією та Герцеговиною, яка зараз також веде переговори про вступ", - йдеться у повідомленні пресслужби.

Читайте також: Австрія на засіданні ОБСЄ наголосила на виключній відповідальності Путіна за припинення війни

Глава австрійського уряду також заявив, що президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн не консультувалася з главами урядів країн-членів перед тим, як порушити питання про перспективу переговорів з Україною про вступ до ЄС.

Водночас Негаммер наголосив, що Австрія підтримує ЄС, коли йдеться про солідарність з Україною, але без порушення нейтралітету республіки. За його словами, йдеться насамперед про фінансову допомогу для підтримки "держави в цілому".

У пресслужбі Національної ради зауважили, що тема початку переговорів про вступ України до Євросоюзу викликала дебати в парламентському комітеті, куди були запрошені канцлер Карл Негаммер та глава МЗС Александер Шалленберг. Правопопулістська Австрійська партія свободи (FPÖ) виступила проти переговорів з Україною до ЄС, а також закликала уряд Австрії накласти вето на збільшення багаторічних фінансових рамок ЄС, включаючи фонд для України, і вимагати припинення санкцій проти РФ на рівні ЄС. Втім, ця пропозиція не була підтримана більшістю учасників.

Читайте також: Опір Угорщини загрожує перенесенням переговорів щодо вступу України в ЄС - Euractiv

Як повідомлялося, Європейська комісія 8 листопада рекомендувала Єврораді відкрити переговори про вступ України і Молдови до ЄС. Також вона рекомендувала за певних умов відкрити переговори з Боснією і Герцеговиною та надати статус країни-кандидата для Грузії.

14 грудня Єврорада має розглянути питання про початок переговорів про вступ України до ЄС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 11 грудня заявив, що глави МЗС країн ЄС продемонстрували безпрецедентний рівень підтримки відкриттю переговорів про членство України в ЄС, однак рішення ще не ухвалене.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-