Перемога України має вирішальне значення для відновлення безпеки в регіоні ГУАМ – Кулеба

Перемога України має вирішальне значення для відновлення безпеки в регіоні ГУАМ – Кулеба

Укрінформ
На 41-му засідання Ради міністрів закордонних справ держав-членів Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів про актуальну ситуацію на фронті та вплив російської агресії на регіон.

Про це йдеться у повідомленні МЗС України, передає Укрінформ.

Зазначається, що в засіданні в Брюсселі взяли участь міністри закордонних справ Азербайджанської Республіки Джейхун Байрамов, Грузії Ілія Дарчіашвілі та Республіки Молдова Ніку Попеску, а також Генеральний секретар ГУАМ Алтай Ефендієв.

«Агресія Росії проти України підриває безпекову ситуацію в регіоні ГУАМ. Перемога України має вирішальне значення задля відновлення безпеки і стабільності в наших країнах та розвитку міжрегіональних інфраструктурних і торговельних проєктів», — наголосив Кулеба.

Міністр поінформував колег про просування Формули миру Президента Володимира Зеленського як єдиної можливої «дорожньої карти» відновлення справедливого та довготривалого миру в Україні.

Глава МЗС України окремо наголосив на необхідності посилення координації позицій та взаємної підтримки держав-членів ГУАМ в рамках міжнародних організації, зокрема ООН.

Український міністр окреслив основні підсумки головування України в ГУАМ у 2023 році та побажав успіхів його азербайджанському колезі у здійсненні цієї важливої місії наступного року.

«Ми готові активно співпрацювати із азербайджанською стороною з усіх питань порядку денного ГУАМ задля відновлення стабільності та процвітання в регіоні», — відзначив Кулеба.

Міністри закордонних справ детально обговорили втілення проєкту Транспортного коридору ГУАМ, зокрема за участі ЄС. Вони акцентували важливість взаємодії ГУАМ з країнами Центральної Азії та Китаєм. Також приділили окрему увагу крокам задля збільшення обсягів торгівлі та реалізації проєктів в сфері цифровізації державних послуг.

Учасники засідання також ухвалили низку організаційних рішень задля забезпечення діяльності ГУАМ в 2024 році.

Читайте також: Кулеба закликав країни Східного партнерства посилити безпекову й енергетичну співпрацю

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуває з робочим візитом у Брюсселі.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-