Негативне для України рішення Євроради може підірвати основи ЄС - Кулеба

Негативне для України рішення Євроради може підірвати основи ЄС - Кулеба

Укрінформ
Будь-який негативний результат розгляду «українських» питань під час Європейської ради, що має відбутися 14-15 грудня поточного року, може мати важкі наслідки для України, але також підірвати фундаментальні основи, на яких збудований сам Європейський Союз.

Про це сьогодні у Брюсселі, під час спілкування з пресою після участі в засіданні Ради міністрів ЄС із закордонних справ, заявив керівник зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так глава вітчизняної дипломатії відповів на запитання журналістів, що означатиме для України відсутність єдності ЄС навколо початку переговорів з Україною щодо членства та щодо продовження фінансової підтримки України з боку ЄС.

Читайте також: Підтримка відкриття переговорів про вступ до ЄС висока, та рішення ще не ухвалене - Кулеба

«Варто також думати, якими могли би бути наслідки для Європейського Союзу у випадку невдачі. Події розвивалися так: ЄС представив певні рекомендації й очікування, Україна їх імплементувала. Якщо ЄС не зможе виконати (зобов’язання - ред.), це підірве два фундаментальні принципи, які роблять Європейський Союз особливим у цьому світі. Це єдність та надійність. Для Європейського Союзу саме це є ставкою - єдність та надійність. Це питання історичного масштабу», - наголосив керівник українського дипломатичного відомства.

«Для України і її народу, і я сказав про це дуже відкрито своїм колегам, це (негативне рішення ЄС – ред.) могло б стати величезною демотивацією. Але це не матиме жодного впливу на наше бажання обороняти свою країну. Ті, хто думають, що таке (негативне – ред.) рішення може прокласти шлях до якихось поступок, до переговорів з росіянами - вони прораховуються. Якщо, теоретично, підтримка ЄС для України скоротиться, це не допоможе відновити мир», - додав Дмитро Кулеба.

Він наголосив: виходячи з цих обставин, для самого ЄС важливо продовжувати підтримувати Україну. Оскільки наприкінці, хоча поле бою наразі знаходиться в Україні, ставкою у цій запеклій боротьбі є добробут та безпека усього Європейського Союзу.

Читайте також: Чутки про «переслідування» угорської меншини в Україні є великим фейком - Кулеба

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі відбувається Рада міністрів ЄС із закордонних справ. На початку зустрічі до європейських урядовців приєднався міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який проінформував європейських партнерів про розвиток ситуації в Україні та про її зусилля у реформах на шляху до членства в ЄС.

Рада міністрів ЄС із закордонних справ має скоординувати позиції країн-членів щодо відносин з Україною, зокрема, щодо початку переговорів про членство та виділення 50 мільярдів євро фінансової підтримки до 2027 року, а також щодо збільшення військової підтримки України. Ці питання наприкінці поточного тижня розглядатимуться на рівні глав держав та урядів країн ЄС, які зустрінуться у Брюсселі в форматі Європейської ради 14-15 грудня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-