Захист прав людини: МЗС закликає світ почати серйозну дискусію щодо перегляду системи

Захист прав людини: МЗС закликає світ почати серйозну дискусію щодо перегляду системи

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України з нагоди 75-ї річниці ухвалення Загальної декларації прав людини закликало міжнародну спільноту розпочати серйозну дискусію щодо перегляду міжнародної системи захисту прав людини.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у коментарі МЗС.

“Сьогодні світ відзначає Міжнародний день прав людини. Цього дня 75 років тому Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини – основоположний правозахисний документ. Декларацією закріплено фундаментальні права і свободи кожної людини у світі, дотримання яких було нівельовано двома світовими війнами XX століття”, - підкреслили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві зауважили, що багато років Російська Федерація завдає безпрецедентної шкоди принципу поваги до всіх прав людини й основоположних свобод – як на власній території, так і на тимчасово захоплених нею територіях України, Грузії, Молдови.

Своїми діями в Україні Росія демонструє відверту зневагу до принципів, закладених у Загальній декларації прав людини. На тимчасово захоплених територіях Криму, Севастополя і частинах Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей РФ наочно доводить світу всі “блага” так званого “русского міра”: незаконна депортація та примусове переміщення українського населення, у тому числі дітей, сексуальне насильство, тортури й нелюдське поводження з полоненими, фільтраційні табори, повне беззаконня і відсутність правосуддя.

“І все це злочини і приклади порушення міжнародного гуманітарного права, яким не місце у XXI столітті”, - наголосили у МЗС.

Як заявили у міністерстві, нещодавнє рішення Верховного суду РФ про оголошення так званого “міжнародного ЛГБТ-руху” “екстремістським” демонструє, з якою легкістю Кремль може маніпулювати правовими термінами задля придушення громадянських прав і свобод.

“Сьогодні права всіх українців перебувають під постійною російською загрозою”, - зауважили у МЗС і підкреслили, що щоденні терористичні атаки по українських містах позбавляють українців найціннішого - права на життя.

На тлі російської агресії єдиний шлях до відновлення прав громадян України, а також досягнення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру в Україні – це втілення всіх пунктів Формули миру Президента України Володимира Зеленського та примушення держави-агресора до дотримання міжнародного права.

Читайте також: В Україні створять реєстри шкоди життю та здоров’ю, завданої російською війною

“Закликаємо міжнародну спільноту в рамках підготовки Пакту Майбутнього, схвалення якого планується в рамках Саміту у вересні 2024 року, посилити зобов’язання щодо захисту та просування всіх прав людини і основоположних свобод в усьому світі, зокрема шляхом належного реагування на серйозні і систематичні порушення прав людини, забезпечення відповідальності та попередження майбутніх порушень”, - наголосили у МЗС і запропонували розпочати серйозну дискусію щодо перегляду міжнародної системи захисту прав людини, аби наповнити її реальним змістом, трансформуючи політичні декларації в дієві механізми.

Як повідомляв Укрінформ, Центр громадянських свобод разом із Baltic Human Rights Society розробили онлайн-гід із прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-