Євросоюз обговорює з Україною пакет зобов’язань у сфері безпеки - представник ЄС

Євросоюз обговорює з Україною пакет зобов’язань у сфері безпеки - представник ЄС

Укрінформ
Єдність Європейського Союзу та його рішучість у підтримці України в боротьбі проти російської агресії є життєво важливими для самого Європейського Союзу, а продовження такої допомоги надішле дуже чіткий сигнал як для Москви, так і до Вашингтону та до Києва.

Про це сьогодні у Брюсселі, напередодні Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка відбудеться наступного понеділка, заявив високопоставлений представник Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми на різних рівнях проводили стратегічні дискусії, результатом яких став висновок: Україна б’ється за наші спільні цінності. Путін не може перемогти у цій війні, тому що це становитиме небезпеку для всієї Європи. Ми не можемо дозволити Путіну анексувати території, порушувати територіальну цілісність та суверенітет на європейському континенті…. Ми завжди відкриті до стратегічних дебатів, але наразі я не бачу в ЄС будь-яких рухів, які б суперечили цій ідеї», - зауважив високопоставлений представник ЄС.

«В тому, що стосується підтримки України, - ми вважаємо, що це абсолютно фундаментальна річ. Це надсилає сигнал, що Європа виконує свій компонент у військовій допомозі для України. Ми все ще працюємо над рішеннями, які розглядатимуться наступного тижня. Вони будуть потужним посланням не лише для Москви, але також для Вашингтону та для Києва», - додало джерело.

Читайте також: Україна виконала всі сім рекомендацій Єврокомісії - Президент

Офіційний представник нагадав, що ЄС наразі обговорює з Україною пакет зобов’язань у сфері безпеки, військовий компонент яких містить три головні складові.

Перша включає поставки військового обладнання для Української армії, що вже зараз здійснює Європейський Союз.

Другий напрямок – це програми тренування для Збройних Сил України, завдяки яким вже зараз вдалося підготувати більше 30 тисяч українських військовослужбовців. Наразі, за словами джерела, ЄС зважає на можливість продовження цієї місії, її якісного вдосконалення та поширення фахової підготовки українських воїнів на нові сфери.

«Третє - це оборонна промисловість. Ми поки у самому початку цього процесу, але частина безпекових зобов’язань буде саме в цьому, - як ми можемо зробити оборонні спроможності України більш інтегрованими з європейськими», - сказав офіційний представник ЄС.

За його словами, до вже згаданих напрямків додаються нові, - такі як кібернетична безпека або протидія дезінформації, - що також є частиною широкого пакету військової допомоги ЄС для України.

Читайте також: Зеленський обговорив із прем'єркою Естонії важливість підтримки України з боку ЄС

Джерело окремо наголосило, що все перераховане стосується програм двосторонньої допомоги Україні з боку ЄС, оскільки, окрім згаданих програм, країни-члени ЄС та його міжнародні партнери також надають Україні скоординовану підтримку.

«Україна уклала меморандум з G7 щодо безпекових зобов’язань, який був відкритим для добровільного приєднання інших країн. Наразі більше 30 країн приєдналася до нього, в тому числі, значна частина країн Європейського Союзу. Тож зараз ми говоримо про двосторонні зобов’язання ЄС перед Україною, відмінні від тих, що мають США, Канада, Японія або Велика Британія. Безумовно, наша допомога залежить від погодження на рівні держав-членів ЄС», . зазначив офіційний представник Євросоюзу.

Як вже повідомлялося, 11 грудня в Брюсселі відбудеться Рада міністрів ЄС із закордонних справ. 14-15 грудня в Брюсселі зустрінуться лідери європейських країн, які розглянуть два питання, що є історично важливими для України. Перше стосується початку переговорів з Україною про членство в ЄС, друге – створення Українського фонду багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки в обсязі 50 мільярдів євро для фінансової підтримки України у війні та у процесі повоєнної відбудови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-