Про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після завершення війни – депутат

Про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після завершення війни – депутат

Укрінформ
Про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після завершення війни, і на цьому сходяться усі політичні сили, представлені у парламенті.

Про це заявив в ефірі Українського радіо перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин (фракція "Голос"), коментуючи висновки, ухвалені під час дев’ятого «Діалогу Жана Моне», передає Укрінформ.

"У найбільш осяжній перспективі можна говорити, що це крапка в дискусіях про проведення виборів під час війни. На цьому зійшлися представники всіх політичних сил в парламенті, які необхідні для того, щоб ухвалити рішення про скасування воєнного стану і про початок якихось виборчих кампаній. Виходили ми з аналізу того, що у нас зараз близько мільйона військовослужбовців на фронті – це люди, які найбільше етично мали би впливати на формування влади після Перемоги. Це люди, які платять зараз найбільшу ціну за те, щоб держава не лише могла розвиватися, а в принципі існувала. І щоб вони мали гарантоване право не лише бути обраними, а й не обмежене право брати участь у виборах", - сказав Юрчишин.

За його словами, проводити вибори не можна ще і з міркувань безпеки. "З огляду на те, що ми не можемо гарантувати і жителям окупованих територій, і вимушеним переселеним особам, особливо тим, хто за кордоном, але перш за все військовим, можливість впливати на формування влади. А відтак, це буде дуже не високий рівень довіри до цієї влади, її легітимності. Відтак, справді, всі політичні сили зійшлися на тому, що не лише після завершення війни, а щонайменше через пів року після завершення війни, після стабілізаційного періоду, доцільно говорити про будь-які вибори", - додав парламентарій.

Юрчишин також висловив думку, що Україна не змінюватиме виборче законодавство, однак власне організація виборів, ймовірно, потребуватиме зміни певних перехідних положень. "Якісь перехідні речі щодо термінів голосування на прифронтових чи на прикордонних територіях, якісь додаткові спрощення можливої реєстрації за кордоном не лише в консульських відділах, скоріш за все, будуть", – сказав депутат.

Читайте також: Вибори в Україні під час війни: чому їх не може бути

Як повідомлялось, 10-12 листопада відбулася дев’ята із жовтня 2016 року та третя за період роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання зустріч у форматі «Діалогів Жана Моне» задля миру та демократії, за участю керівництва парламенту, голів та делегованих представників депутатських фракцій і груп ВР.

За результатами зустрічі учасники підписали висновки, у яких, зокрема, йдеться, що керівництво ВР, парламентські політичні лідери, депутатські фракції та групи у ВР 9-го скликання дійшли згоди, що майбутні вільні та чесні національні вибори (парламентські, президентські) проводяться після завершення війни та завершення дії воєнного стану із часом, достатнім для підготовки проведення виборів (не менше 6 місяців після закінчення воєнного стану) на основі діючого Виборчого кодексу, із збереженням виборчих систем нціональних та місцевих виборів.

1 грудня Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив, що за умов воєнного часу вибори у 2024 році є недоцільними: «Я вважаю, що зараз вибори не на часі. Зараз час оборони, час битви, від якої залежить доля держави й людей», - сказав глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-