Україна на засіданні ОБСЄ: Нам дуже потрібен мир, але не «за будь-яку ціну»

Україна на засіданні ОБСЄ: Нам дуже потрібен мир, але не «за будь-яку ціну»

Укрінформ
Україна, як ніхто інший, хоче миру, але не «за будь-яку ціну», що означає необхідність залишення російськими військами усієї міжнародно визнаної української території.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час виступу на пленарній сесії Ради міністрів ОБСЄ у четвер у Скоп’є.

«Нам як нікому іншому потрібен мир, але не «за будь-яку ціну». Це означає, що російські війська мають піти, а цілісність України має бути відновлена в межах міжнародно визнаних кордонів», - сказав він.

На цьому тлі український посол висловив вдячність усім, хто допомагає Україні у досягненні справедливого миру, в тому числі шляхом імплементації Формули миру – «єдиного способу відновити повагу до принципів статуту ООН, Гельсінського Заключного акту та міжнародного порядку, заснованого на правилах».

Цимбалюк зазначив, що початкові плани Росії щодо України провалилися, «але боротьба ще не закінчена». «Засоби можуть бути різними, але мета – підкорити Україну – залишається незмінною: або шляхом переговорів, або війною», - наголосив він.

Очільник української місії в ОБСЄ також вказав на «побудову осі озброєного зла» між Росією та Північною Кореєю і Іраном. За його словами, це засвідчує, що «Росія, якщо її не зупинити сьогодні, готова піти ще далі».

«Водночас останні два роки довели, що ОБСЄ приносить найбільшу користь, коли ми ігноруємо російський шантаж і коли ми говоримо з Росією з єдиної позиції сили, яка спирається на моральне право. В іншому випадку Росія буде просити все більше і більше поступок. І це зрозуміло, адже ми не можемо будувати майбутнє ОБСЄ з країною, яка викрадає наше майбутнє – наших дітей», - заявив Цимбалюк.

Окремо він звернув увагу на те, що всупереч усім прогнозам, Україна звільнила більше половини своєї території, захопленої Росією з лютого 2022 року, та «досягла успіху в битві за Чорне море і закріплюється на окупованому лівому березі Дніпра».

«Разом ми можемо досягти набагато більшого. Водночас події в Грузії у 2008 році, в Криму та на Донбасі у 2014-2015 роках якнайкраще пояснюють, що непокарана Росія завжди повертається з новим наступом. Настав час покласти край здатності Росії нападати на незалежні та суверенні держави», - заявив очільник місії України в ОБСЄ.

Читайте також: Австрія в ОБСЄ заявила про виключну відповідальність Путіна за припинення війни

Як повідомляв Укрінформ, у четвер, 30 листопада, у місті Скоп'є розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. У центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ агресивна війна РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-