53% українців проти вступу до НАТО без окупованих Росією територій

53% українців проти вступу до НАТО без окупованих Росією територій

Опитування
Укрінформ
Ідея вступу України до НАТО в межах лише тих територій, які підконтрольні державі, є неприйнятною для більше половини українців (53%).

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у рамках дослідження динаміки ставлення населення України до міжнародних союзів.

Водночас 40% респондентів, за даними опитування, цілком або скоріше підтримують таку ідею: відносно частіше на такий крок готові піти мешканці західних регіонів та столиці, а також люди середнього віку. Натомість жителі сходу, центру та півдня, а також найстарші підтримують цю ідею найменше.

Навіть серед прихильників вступу України до НАТО цю ідею підтримують лише 44% опитаних, тоді як 51% – проти.

Результати опитування також свідчать, що станом на кінець листопада 78% опитаних проголосували би за вступ України до Європейського Союзу в разі проведення такого референдуму, що дещо менше, ніж у липні цього року (85%). Проти вступу до ЄС – тільки 5% респондентів. Натомість збільшується частка тих, хто не визначився або не хотів би голосувати: 3% та 14% відповідно.

Підтримка вступу держави до НАТО також має тенденцію до зниження і становить 77% (в липні було 83%). Наразі показник підтримки вступу до НАТО на тому ж рівні, який був на початку вторгнення у березні 2022 року, констатують соціологи. Однак не хотіли би бачити Україну в Північноатлантичному альянсі лише 5% опитаних, 15% – не голосували б, і 3% – не визначилися.

Як зазначають соціологи, вікових відмінностей щодо підтримки євроінтеграції немає. Жінки частіше за чоловіків демонструють невпевненість (не збираються голосувати або вагаються з відповіддю) як щодо вступу до ЄС, так і щодо вступу до НАТО. Найменшу підтримку союзів демонструють опитані з найнижчими доходами.

У цілому в кожному з регіонів більшість підтримує вступ до обох союзів, але найбільше охочих побачити Україну в складі ЄС та НАТО – серед мешканців столиці та заходу.

Опитування проведено серед населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України.

Читайте також: До завершення війни вступ України в НАТО не є можливим - Столтенберг

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера), на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3,1%. Терміни проведення: 22-23 листопада 2023 року.

Як повідомлялося, колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен виступив із пропозицією щодо приєднання України до Північноатлантичного Альянсу без тимчасово окупованих Росією територій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-