Вторгнення в Україну залишиться найгіршим стратегічним провалом для Путіна – дипломат США

Вторгнення в Україну залишиться найгіршим стратегічним провалом для Путіна – дипломат США

Укрінформ
Військова агресія проти України та спроба повернути над нею імперський контроль є і залишатимуться найгіршим стратегічним провалом для російського диктатора Володимира Путіна, оскільки країни НАТО не дозволять йому «дочекатися» втоми Заходу.

Про це під час віртуального пресбрифінгу під егідою Брюссельського хабу США заявив помічник секретаря Бюро зі справ Європи та Євразії, посол США Джеймс О’Браєн.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, як США оцінюють спроможності Росії відновитися від втрат, яких вона зазнає в Україні, та завдати нового удару не лише по Україні, а й по країнах-членах НАТО.

«Є очевидним, що президент Путін не зацікавлений у мирних переговорах навколо України, він вірить: якщо перечекає..., то зможе знову взяти Україну під свій контроль і створити там платформу, з якої матиме змогу чинити загрозу безпеці НАТО. Саме тому ми переконані, що продовження вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося у лютому 2022 року, має залишатися найбільшим стратегічним провалом Росії», – зазначив представник Держдепу.

Він зауважив, що НАТО не може допустити, щоб Росія поновила свій імперський контроль над Україною та почала після цього погрожувати країнам-членам Альянсу. Тож на цьому тижні, коли в Брюсселі зустрічаються міністри закордонних справ НАТО, Альянс скористається можливістю, щоб підтвердити зобов’язання перед Україною та готовність підтримувати її зусилля зі звільнення власних територій.

Як зазначив О’Браєн, для країн-союзниць є важливим, щоб очікування українців щодо руху на Захід та входження до західних інституцій справдилися.

Водночас він не став коментувати хід обговорення серед членів Альянсу питання щодо майбутнього членства України в НАТО.

«Ми дуже зосереджені зараз на допомозі Україні у здійсненні пріоритетних реформ за річною національною програмою, разом з Альянсом. Ми вже висловили переконання, що місце України – в НАТО, і ми дуже задоволені, що ця перша зустріч Ради НАТО-Україна (на рівні міністрів закордонних справ – ред.) дозволить Україні зайняти своє місце за столом у належному алфавітному порядку, як повноправному учаснику цього форуму. Ми сподіваємося, що у майбутньому вітатимемо Україну як повноправного члена», – наголосив американський урядовець.

Читайте також: НАТО підтвердить непохитну підтримку України на зустрічах у Брюсселі - Держдеп

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ НАТО. Завтра, 29 листопада, відбудеться перша зустріч у форматі Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ за участю керівника зовнішньополітичного відомства України Дмитра Кулеби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-